ERC demanarà al proper Ple un espai de dol perinatal
ERC demana un espai amb elements naturals on es crei un element memorial que incorpori la possibilitat que cada família pugui afegir-hi una estrella o un altre símbol amb el seu nom

ERC ha tonat a demana un espai de dol perinatal al Cementiri Municipal. La mort perinatal o neonatal fa referència a la mort que es produeix des de la setmana 22 de gestació fins als 28 dies després del naixement. Es calcula que això passa en un de cada 200 embarassos. Aquestes dades no comptabilitzen les pèrdues que es poden produir en les primeres setmanes de gestació.

ERC ha expressat que “si bé això és un fet devastador per a una família i és una de les pitjors experiències que li pot passar a un pare o mare, en la nostra societat segueix sent un tema tabú i els afectats no reben el suport que necessiten de l’entorn social”.

Segons ERC “en els darrers anys, a molts municipis de Catalunya s’han anat creant espais de record específics per als morts perinatals, espais que compleixen dues funcions: són un espai simbòlic on les famílies poden anar a recordar els seus infants i són un espai que dona visibilitat a la realitat de la mort gestacional i perinatal”.

ERC-Gavà, va fer una proposta pel Ple de març de 2020, que com que es va suspendre pel confinament, es va debatre al Ple de juny de 2020. En aquesta proposta es demanava un espai amb elements naturals on es crei un element memorial que incorpori la possibilitat que cada família pugui afegir-hi una estrella o un altre símbol amb el seu nom. També es demanava difondre a les famílies de la nostra ciutat a través dels CAP de la ciutat així com dels centres hospitalaris amb àrea maternoinfantil i agendar el 15 d’octubre, dia internacional de la mort gestacional i perinatal, en les xarxes socials i promoure xerrades i exposicions sobre la mort i el dol gestacional, neonatal i perinatal.

ERC ha manifestat que “la resposta que vam rebre del PSC és que estaven d’acord amb tot el que es proposava al prec i que estudiarien com estan fent els altres ajuntaments aquests memorials i també la manera de donar visibilitat a la data del 15 d’octubre. Passat 1 any i mig ni tenim espai pel dol perinatal al cementiri ni s’ha fet res en relació al 15 d’octubre com dia internacional de la mort gestacional i perinatal; ni una publicació a xarxes socials per recordar el dia”.

Per tant, el proper Ple, des d’ERC-Gavà “reiterarem aquesta necessitat per al municipi. No entenem com pot ser tant i tant complicat fer un espai al cementiri per al record dels morts perinatals, espais que solen ser més aviat reduïts i, per tant, amb poques complicacions i no excessivament cars de fer”.

PUBLICITAT