ERC Gavà amb els drets de cuidadores i treballadores de la llar
Albert Massana, portaveu d'ERC Gavà

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà una declaració política al Ple d’aquest mes de maig instant al govern espanyol a protegir els drets laborals de les cuidadores i treballadores de la llar. Segons Esquerra “aquest col·lectiu no està equiparat al Règim General de la Seguretat Social i això fa que molts dels seus integrants, la majoria persones estrangeres, es trobin en situació irregular. Alhora, no gaudeixen de drets com l’acomiadament motivat, la prestació d’atur, el Fons de Garantia Social i la inclusió en el marc de la llei de prevenció de riscos”.

El text precisa que “tampoc poden gaudir d’unes pensions dignes i de la possibilitat de denunciar els incompliments de la normativa laboral, mitjançant l’acció de la Inspecció de Treball”, la qual cosa “agreuja la seva situació de precarietat i afecta la seva capacitat d’organitzar-se i de reivindicar els seus drets”.

Esquerra demana en la moció que “l’Estat espanyol ratifiqui el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT), sobre la dignificació de la feina de les cuidadores i les treballadores de la llar. Una decisió que ja han pres altres països de la Unió Europea com ara Bèlgica, Portugal, Irlanda, Itàlia, Finlàndia i Alemanya”.

En la declaració es proposa també “explorar la viabilitat i l’impacte de vies alternatives al sistema actual de contractació de persones treballadores de la llar, com ara el sistema de xecs serveis, vigent a diferents països europeus, i que ha mostrat la seva efectivitat en la creació d’ocupació i per fer aflorar l’economia submergida”.