ERC Gavà contra la taxa rosa

El grup municipal d’ERC a Gavà proposarà al Ple d’aquest dijous la reducció de l’IVA dels productes d’higiene femenina “considerant-los de primera necessitat (4% de taxa) i que aquesta rebaixa sigui efectiva per a les consumidores” i que “es revisi i es sancioni, en el marc de la llei de competència deslleial, aquells productes que, malgrat no tenir cap diferència essencial, la versió femenina pateix un recàrrec en el preu”.

ERC recorda que “aquesta ‘taxa rosa’ fa referència al fet que molts productes, sobretot en el àmbit de la higiene, com les maquinetes d’afaitar, tot i ser igual que la versió masculina pel que fa a prestacions, materials, cost de fabricació o qualitat incrementa el preu, de mitjana, entre un 25 i un 50%” .

Segons ERC “això no té sentit i és profundament injust”, ja que, “suposa una vulneració dels drets dels consumidors i dels drets de les dones en el marc de la llei d’igualtat” i és “una situació inadmisible”, que els “escandalitzaria si passés per motius racials”.
ERC també assenyala “el greuge comparatiu pel que fa a l’adquisició de productes d’higiene femenina (copes menstruals, compreses, tampons,..). Aquests productes, fins al 2012, estaven catalogats com a article de “luxe” pel que fa a l’IVA i estaven gravats amb un 18-21% de l’impost. Si bé a partir del 2012 van passar a ser gravats amb un IVA del 8-10 %, Moltes distribuïdores van optar per apujar el preu de venda al públic d’aquests productes, negant la rebaixa de l’impost a les consumidores i augmentant el seu marge de benefici”.