ERC
Albert Massana, portaveu d'ERC a Gavà

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Gavà proposarà al proper Ple Municipal que acordi demanar al govern espanyol “que obri immediatament una investigació per tal que es prenguin les mesures adequades per acabar amb la guerra bruta”. Els republicans fan aquesta petició arran de “l’”Operació Kitchen” i després de l’esperpent de l’”Operació Volkhov”, famosa pel fet que Rússia anava a enviar 10.000 soldats a Catalunya en suport de la independència, fet que suposaria un atac directe a un estat membre de la OTAN amb les greus conseqüències que comportaria”.

Segons explica ERC, a partir d’aquestes dues trames “s’ha sabut que líders independentistes van ser espiats, a través dels seus telèfons mòbils, ja el 2017 i després a partir de l’abril i maig de 2019, mitjançant una aplicació anomenada “Pegasus””. Aquesta aplicació “està desenvolupada per l’empresa israeliana NSO i és utilitzada per part de governs i cossos de seguretat únicament amb l’objectiu de combatre el crim i el terrorisme. Segons els dos mitjans de comunicació que van desvetllar la notícia d’espionatge, The Guardian El País, el programa va ser instal·lat a través d’una fallada de seguretat de WhatsApp, empresa que ja s’ha implicat en aquest afer, i permet per exemple activar el control remot de la càmera i el micròfon, escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla o revisar l’historial de navegació”.

Segons el relat dels republicans, aquest programa no s’ha utilitzat amb la finalitat per la que va ser creat, combatre el terrorisme, sinó que “s’ha utilitzat fraudulentament per espiar i perseguir els representants d’una determinada ideologia política, entre altres, el President del Parlament Roger Torrent; el diputat, ex-conseller d’Exteriors i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall; o l’ex-diputada i exiliada Anna Gabriel”. ERC afirma que aquesta “és una mostra més de l’anomenada causa general contra l’independentisme, fonamentada en la invenció de càrrecs i imputacions rocambolesques sense el més mínim fonament, totes inventades per la delirant imaginació del tinent coronel Baena, altrament conegut com a Tácito a les xarxes socials”.

ERC assegura que aquesta “persecució política i ideològica impròpia d’un estat de dret democràtic” ja està sent desautoritzada, i en aquest sentit cita els casos de les sentències del cas del major Trapero i de Tamara Carrasco, veïna de Viladecans. Tot i això, qualifica la situació com a “molt greu” perquè “s’està violant de manera constant i flagrant la norma constitucional de llibertat ideològica per part dels organismes que, en teoria l’haurien de fer complir”.

Per tot això és que ERC-Gavà considera que “el govern de l’estat hauria de ser el més interessat per acabar amb aquestes pràctiques il·legals i netejar la imatge democràtica que es vol projectar al món”, i en aquest sentit demana “tal i com han fet ja molts representants de diversos grups parlamentaris del Congrés, inclòs Unides Podem, que forma part del Govern, que investigui el cas i que es creï una comissió d’investigació”.

ERC també demanarà al plenari gavanenc que manifesti el seu “suport a totes les víctimes de l’espionatge polític, i que es rebutgi l’espionatge com a eina d’ús polític per perseguir rivals i/o càrrecs institucionals”.