ERC Gavà inst aturar ofec institucions catalanes

El grup municipal d’ERC a Gavà ha registrat una moció al Ple del proper 22 de febrer, on s’exigeix al Ministeri d’Hisenda que “aturi l’ofec a les institucions culturals catalanes i els mitjans de comunicació públics, renunciant a la nova i forçada interpretació que està fent de la llei de l’IVA per recaptar més impostos”.

La declaració política fa referència “a la decisió del ministre d’exigir que s’aboni l’IVA corresponent a les subvencions rebudes de la Generalitat, considerant que estan vinculades al preu del producte”.

Segons ERC, “davant d’aquesta interpretació forçada de la normativa, el nostre grup al Congrés dels Diputats va aprofitar la recent tramitació a la cambra de la llei de contractes del sector públic per introduir unes esmenes de modificació de l’articulat de la llei de l’IVA i evitar els efectes de la decisió del ministeri. Les esmenes van ser aprovades i estan en vigor des de novembre del 2017”.

Segons ERC, “tot i això, i en un clar intent polític i ideològic d’ofegar encara més la cultura catalana, Montoro insisteix en aplicar la seva particular interpretació de la norma als exercicis que van dels anys 2012 al 2017, la qual cosa obliga als damnificats a fer efectiu el pagament de grans quantitats econòmiques que posen en perill la seva pervivència”.

La mesura afecta, de moment, a equipaments com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Mercat de les Flors i la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació.

La moció demana també al ministre Montoro que “centri els esforços de la hisenda espanyola a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions enlloc d’intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació social i cultural”. A més, es reclama que “totes les administracions catalanes treballin conjuntament amb el govern i les entitats perjudicades en la defensa del sector cultural i audiovisual del país”.