ERC
Marta Jiménez, aquest matí davant l'entrada de la Masia de l'Horta

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) denuncia “l’abandó del patrimoni local per part de l’Ajuntament”, i en concret es queixen de l’actual estat de degradació en que es troba la Masia de l’Horta, ubicada a prop del parc del Calamot, una edificació que va estar habitada per darrera vegada fa uns 30 anys i que, des dels anys 90, és propietat de l’Ajuntament de Gavà.

Els republicans recorden que aquesta masia “està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i consta com a Bé amb Elements d’Interès (BEI) en el Pla Especial de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Gavà que va entrar en vigor l’any 2000”.

Marta Jiménez, portaveu d’ERC Gavà, ha assegurat que “l’actual estat de degradació de la masia és resultat únicament de la falta d’interès i la falta d’intervenció de l’actual propietari, que és l’Ajuntament, contravenint la seva pròpia normativa que l’obliga a conservar-lo i mantenir-lo en bones condicions”.

ERC recorda que en aquesta normativa municipal s’esmenta, per exemple, que “cal fer manteniment de les façanes, que s’hauran de restaurar els volums dels edificis i els elements originals que es mantenen a l’interior, i s’haurà de garantir el manteniment de la tanca que envolta els conjunt per mantenir-ne les característiques”.  

Jiménez assegura que “des de que va passar a mans municipals no s’ha fet cap intervenció i el resultat és aquest estat de pràcticament ruïna”. Els republicans consideren que el patrimoni públic “s’ha de mantenir en bones condicions d’una banda perquè és patrimoni històric i arquitectònic, forma part de la nostra memòria històrica cultural i la ciutadania té dret a exigir que es preservi, i d’altra banda perquè és un edifici que podria estar a disposició de la ciutadania per a qualsevol ús que es considerés oportú”.

La regidora republicana no dubta en afirmar que “la Masia de l’Horta ara mateix és un patrimoni pràcticament perdut”, i carrega contra “alguns perfils a xarxes socials de regidors de l’Ajuntament que insinuen que aquest edifici es restaurarà quan s’urbanitzi el Pla de Ponent, però deixar degradar un entorn o un espai per justificar posteriorment intervencions urbanístiques que recuperin aquest patrimoni és una trampa que ja fa molt temps que ens fem”.

La Masia de l’Horta té els seus orígens a l’edat mitjana i, encara que es va convertir en un mas rònec (abandonat), el 1587 va ser adquirida pels cònjuges Figueres i es va refer de nou i, per tant, els elements que es conserven són dels segles XVII i XVIII, amb diverses dates gravades en indrets diferents: 1653 damunt la llinda d’una finestra, 1700 a l’era, i 1837 a la porta del corral que hi ha enfront de l’era.

Els republicans presentaran un prec en el proper Ple Municipal d’abril en el que demanaran que “l’Ajuntament de Gavà protegeixi i mantingui adequadament els elements patrimonials catalogats de propietat municipal, com la Masia de l’Horta, abans que el seu deteriorament sigui irreversible”.