ERC proposa que es faci una campanya per informar dels perills de l’amiant
ERC proposa que es faci una campanya per informar dels perills de l’amiant

El grup municipal d’ERC a Gavà ha proposat al Ple de l’Ajuntament que es faci una campanya per informar a la ciutadania dels perills de l’amiant. La formació fa la petició aprofitant la publicació oficial de noves subvencions per a la retirada d’amiant.

ERC recorda que “aquest material quan es trenca o es desgasta i les fibres que el formen se separen es mou en forma de pols per l’aire i, si se n’inhalen prou quantitats pot provocar, amb el temps, malalties greus com càncer de pulmó o asbestosi” raó per la qual “la seva fabricació i ús està prohibit a Europa des del 2000 i a Espanya des del 2002”.

ERC precisa però que “desprès de dècades d’us massiu d’aquest material, encara és molt present en molts habitatges (des de plaques aïllants dels sostres fins a testos per les plantes). El problema és que la vida útil de l’amiant és d’entre 30 i 50 anys i, per tant, donat que la major part es va instal·lar durtant els 70s i 80s, molt de l’amiant existent ja està en aquesta franja”.

Esquerra destaca que “per retirar l’amiant de manera segura es requereixen els serveis d’empreses especialitzades i per ajudar la població a desamiantitzar el país, des de la Generalitat es van oferint de manera periòdica subvencions per a la retirada d’amiant (aquest mes d’octubre es publicaran les bases de la propera campanya)”.