ERC
Oficina gavanenca del Servei d'Ocupació de Catalunya (Imatge d'arxiu)

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Gavà demana al govern espanyol que “desencalli els tràmits per tal que totes les persones treballadores afectades per un ERTO cobrin les prestacions econòmiques de forma immediata”. Els republicans, que recorden que és necessari en aquest punt que “es resolguin totes les incidències i reclamacions”, també reclamen al govern espanyol que “exigeixi a tots els bancs que avancin el pagament dels ERTO que encara no han pagat”.

Segons explica el grup en un comunicat de premsa, “el govern de l’estat espanyol, liderat pel PSOE, ha acumulat des de l’inici d’aquesta crisi un seguit d’errors, ineficiències i retards injustificats en la tramitació de les prestacions vinculades als ERTO”. Esquerra recorda que “aquesta setmana hem vist com apareixien notícies a la premsa que expressen una situació de desgavell i incertesa, com que el SEPE reclami a les empreses que tornin a enviar la documentació si els seus treballadors no han cobrat, o que hi hagi gent que sí hagi cobrat un ERTO que no han demanat”. Un escenari que, Esquerra vol posar de manifest, ha fet que “moltes famílies s’hagin vist privades de qualsevol ingrés durant aquests darrers 2 mesos, provocant que s’accentuï la vulnerabilitat de les seves vides”.
ERC, en canvi, destaca la disposició del govern català en tot aquest assumpte. Segons expliquen, “la Generalitat de Catalunya ha estat exigint a la Ministra, Yolanda Díaz, el pagament d’aquestes prestacions, i ha posat a la seva disposició, de forma excepcional, els professionals, la infraestructura tecnològica, l’atenció telefònica i suport general en la tramitació dels expedients, però malauradament res ha fet canviar la realitat, que és que moltes persones encara no han cobrat la seva prestació econòmica”.

Respecte a la demanda de que els bancs avancis els diners d’aquests ERTOs, Esquerra recorda que “el passat 1 d’abril es va anunciar per part del Ministeri de Treball i Economia Social que s’havia arribat un acord amb les entitats bancàries segons el qual, i de forma excepcional, es comprometien a avançar a la seva clientela el pagament de les prestacions de desocupació, però això no s’ha materialitzat”.

ERC-Gavà qualifica aquesta situació com a “inadmissible”, entén que “perjudica essencialment als treballadors i, especialment, als sectors més vulnerables de la societat, pels quals aquest ofec econòmic implica un descens per sota el llindar de la pobresa”, i posa dades sobre la taula per recolzar les seves demandes: “Segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, fins el dia 24 de maig s’han presentat a Catalunya 97.531 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació que afecten un total de 718.801 persones treballadores. Els ERTO per força major representen el 93,5% dels presentats, i afecten el 84,6% de les persones treballadores”.