Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Gavà ha carregat contra la recentment aprovada Reforma Laboral. La formació admet que, “si bé és cert que aquesta reforma reverteix algunes coses de l’anterior (sense derogar-la), no contempla modificar alguns punts clau com recuperar la indemnització de 45 dies per any treballat en casos d’acomiadament; eliminar la bretxa salarial entre homes i dones; recuperar els salaris de tramitació en casos d’acomiadament improcedent; o dotar l’administració de mecanismes per frenar ERO abusius d’empreses que han rebut ajuts públics”.
Els republicans destaquen que, “malgrat ser una millora pels treballadors (cosa que no costava gaire, la veritat) , creiem que no pot revertir adequadament un mercat laboral on la precarització és la norma. S’havia de negociar més i anar més enllà. Però el “gobierno más progresista de la historia” és va enrocar i negar completament a negociar res de la reforma, a no tocar “una sola coma” tal com els hi exigia la CEOE”.
Segons assegura esquerra, el que s’han trobat “no és una negociació, és un procés de pressió i xantatge impropi d’un sistema parlamentari amb afirmacions sobre la reforma i el no d’ERC completament esbiaixades, dient que els votants d’ERC estan a favor de la reforma i l’endemà que ERC actua amb motius electoralistes (són dos arguments que es contradiuen), que ERC s’oposa a una reforma que està permetent la major recuperació de llocs de treball mai vista (és a dir, és una reforma que transcendeix l’espai-temps ja que actua sense estar encara en vigor), o que ERC s’oposa als treballadors ja que els sindicats estan a favor de la reforma (CCOO i UGT sí, però molts altres no)”.
Els republicans critiquen doncs el que qualifiquen de “reforma menor, en comptes de derogació de la reforma laboral de 2012 que va fer el PP amb el suport parlamentari de CiU, UPN i FAC i l’aplaudiment de la CEOE, en el moment més cru de la crisi”. Recorden des d’Esquerra que l’objectiu teòric d’aquesta reforma era “facilitar la contractació, amb especial atenció als joves i aturats de llarga durada, potenciar els contractes indefinits respecte els temporals, i que l’acomiadament fos l’últim recurs de les empreses en crisis”. I asseguren que aquesta reforma “va propiciar tot el contrari, i ens trobem ara mateix amb un mercat laboral on s’ha imposat la precarització laboral, tant pel que fa a les condicions laborals com, sobretot, a la manca d’estabilitat laboral”.
ERC de Gavà, per últim, creu que “el temps dirà si aquesta reforma, que tan sols maquilla lleugerament la del PP, tindrà un incidència prou gran com per revertir un mercat laboral tan precari com el que tenim i si, pels partits de govern, valia la pena tensionar tant el sistema parlamentari per ocultar que, potser, aquesta reforma no era tan fantàstica com volien vendre”.