ERC vol detectar amiant
El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà al Ple una proposta.

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà al Ple de novembre una proposta on insta el govern local a “fer una auditoria de l’amiant als edificis de titularitat municipal, com a mesura de prevenció pels efectes perjudicials per a la salut de les persones que causa aquest material”.

Esquerra considera que “alguns equipaments locals, com ara les escoles, atesa l’època en la que es van construir, podrien contenir parts d’amiant”. I recorda, com a exemple, que “l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat una auditoria d’aquest tipus que ha posat en evidència l’existència de molts edificis municipals que en contenen”.

Val a dir, que les afectacions vinculades a l’amiant triguen dècades a manifestar-se i actualment es registren nous casos de persones malaltes, una situació que es perllongarà en el futur, segons adverteix l’Observatori de les Malalties Relacionades amb l’Amiant, amb seu al Vallés Occidental, i que s’ha convertit en el principal grup d’estudi del país sobre aquesta matèria.

ERC recordar també que, “malgrat que des dels anys quaranta del segle XX ja se sabia que la inhalació de les fibres d’aquest producte mineral tenia efectes perjudicials per a la salut, la Unió Europea (UE) no va prohibir-ne la producció i comercialització fins l’any 2000. A Espanya, però, encara trigaria dos anys més a entrar en vigor com a conseqüència de la pròrroga demanada pel govern estatal, presidit llavors per José María Aznar (PP). Grècia, Portugal i Espanya van ser els tres estats comunitaris que més van tardar en aplicar la prohibició i l’amiant va seguir utilitzant-se en la construcció”.