Eruga zebra una espècie a protegir
Exemplar d'eruga zebra

L’AMB ha fet una crida per “no eliminar l’eruga zebra, perquè molt beneficiosa per al medi natural de les dunes”

Aquesta espècie, que ara es pot observar a la nostra platja, resulta inofensiva i cal protegir-la.

Val a dir que sovint es relaciona la presència d’erugues amb la processionària del pi, una espècie molt molesta i causant de moltes al·lèrgies. No obstant això, com tants altres tipus d’eruga, la zebra és endèmica, és a dir, pròpia dels espais dunars, i s’ha de respectar.

La seva presència està associada al lliri de mar (Pancratium maritimum), del qual es menja la fulla i en busca protecció en la fase de crisàlide. Per tant, es tracta d’una espècie de gran importància en l’ecosistema dunar, que serveix d’aliment per a altres espècies i no constitueix cap plaga, ja que no destrueix les plantes que menja.

L’eruga zebra correspon a la papallona Brithys crini, un exemplar nocturn no gaire cridaner que normalment passa desapercebut. El nom popular fa referència al seu aspecte de franges blanques i negres molt vistoses que alerten els possibles depredadors de la seva toxicitat. L’eruga s’alimenta d’una planta també tòxica i, per aquest motiu, l’insecte està sent objecte d’estudis científics sobre la seva utilitat en el disseny de tècniques de bio-remediació (neteja d’espais contaminats per substàncies tòxiques).