Es mantenen els preus de les Coques de Sant Joan

El Gremi de Pastisseria de Barcelona estima que aquesta revetlla de Sant Joan, 23 de juny, els catalans menjaran 1,7 milions de coques artesanes a Catalunya, 900.000 a la província Barcelona, la qual cosa representa un nombre similar al de l’any passat.

El preu d’aquestes coques també serà similar al de l’any passat, entre els 16 i 35 euros, en funció de la grandària i el pes, a pesar de la pujada del pinyó, ingredient en moltes de les seves varietats.

Segons el gremi, “el manteniment dels preus i el fet que la Revetlla caigui en dissabte fan que les previsions siguin positives per aquest 2018”.

Sobre les varietats preferides, aquest any els catalans opten per coques artesanes de sabors tradicionals: briox amb fruites i pinyons, milfulles de llardons i pinyons farcides de crema.

Entre les novetats, el gremi destaca “les coques de mascarpone, sobrassada o en forma de gelat”.

El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, el pastisser Elies Miró, ha assegurat que les coques artesanals “no es poden comparar amb les dels supermercats” perquè estan elaborades amb un màxim de 24 hores d’antelació.

“La coca de Sant Joan de pastisseria està elaborada amb ingredients de qualitat i de proximitat perquè l’important, com en qualsevol elaboració, són les matèries primeres. L’òptim és fer-la i menjar-la el mateix dia”, explica en un comunicat.

Orígens

Des de la prehistòria, moltes civilitzacions han commemorat el solstici d’estiu, el dia més llarg de l’any, que a Europa sol caure en la setmana del vint de juny, i que es va assimilar a la festivitat amb l’arribada de la cristiandat. Però Sant Joan és potser la més pagana de les festes cristianes, i la seva celebració, plena d’aigua, foc, música i alegria, l’apropa més a un divertit aquelarre que a una festivitat religiosa.