L'Esbart Brugués recupera el Ball de Rams
Joan Martí, en sortir avui de la reunió amb l'alcaldessa

L’Esbart Brugués ha recuperat el Ball de Rams i estrenarà aquesta nova versió en el marc de la Festa Major de Sant Pere. La tasca de recuperació ha estat complexa perquè s’han perdut gairebé totes les referències sobre aquesta tradició gavanenca després de l’època de la dictadura de Franco.

Joan Martí, director de l’Esbart Brugués, ha explicat que la recuperació “ha estat una tasca d’investigació al Museu de Gavà i al Centre d’Història, i allà ja vam veure que no hi havia pràcticament referències i que s’havien perdut gairebé totes”. L’únic detall que ha sobreviscut és que “es feia un toc de trompeta que avisava a la gent a ballar el Ball de Rams, però a banda d’això no tenim ni partitures, ni referències coreogràfiques, ni hem trobat a ningú que se’n recordi, així que la nostra feina ha estat una mica començar de zero”.

La tasca de l’Esbart Brugués ha consistit en “agafar els Balls de Rams populars que hi ha al voltant, a la zona del baix Llobregat i de Barcelona, i també passos de La Tornaboda, que és la dansa de Gavà, per inspirar-se i crear un model de Ball de Rams gavanenc”.

Aquesta és una dansa típica “que es balla amb un ventall i un ram, tradicionalment el ram el comprava el noi i l’hi oferia a la noia, però ara al segle XXI la noia li pot regalar al noi si vol, i poden ser parelles de nois o de noies”. El ventall el porta la noia tota l’estona mentre balla.

Martí ha presentat avui aquesta recuperació a l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. El director de l’esbart, a més, li ha demanat a Sánchez que sigui la seva parella en el ball, i l’alcaldessa ha acceptat la invitació.

La parella de Martí i l’alcaldessa és una de les 16 que de moment ja n’hi ha confirmades, però l’Esbart Brugués convida a tothom que vulgui a ballar amb ells aquest nou Ball de Rams. Per això han establert tres dies d’assajos: el diumenge 18 i el diumenge 25 a les 17:00h., i el dilluns 26 a les 20:00h., sempre al Centre Cultural de Gavà. L’estrena del ball tindrà lloc el 29 de juny en sortir de la missa solemne de Sant Pere a la mateixa plaça de l’església.