Espai Escènic
Un dels espectacles representats per alumnes de l'escola de teatre (Imatge: cortesia Espai Escènic)

La companyia teatral La Roda Produccions enceta aquesta temporada 2023-2025 el seu quinzè any de cursos teatre a Espai Escènic, Escola d’Arts Escèniques de Gavà. Hi ha cursos per a totes les edats, des de P4 i P5 fins adults, i encara queden places lliures en alguns d’aquests cursos.

Concretament en queden en el següents grups: en el curs adreçat a infants de P4 i P5 queden places només pel grup dels dimecres; en el curs per a infants de 1r, 2n i 3r d’ESO hi ha places en els grups dels dilluns i dels dimarts; i en el curs per a infants de 4t, 5è i 6è d’ESO hi ha places a tots els grups, és a dir, els dilluns, dimarts, dimecres i dijous. Els cursos per a P4 i P5 tenen un horari de 17:30 a 18:30 hores, mentre que tots els d’ESO fan de 17:30 a 19:00 hores. A banda d’això, en el curs per adults hi ha places per teatre dimecres i dijous, i per teatre musical els divendres.

Jordi González, codirector de l’Espai Escènic, està molt orgullós de que l’escola compleixi 15 anys, i tot i que encara no hi ha res assegurat, “ens agradaria celebrar-ho amb una gala on puguin passar alumnes, ex alumnes, i on es combinin actuacions amb projeccions d’imatges, de records”. González destaca que l’Espai Escènic “no ha deixat de créixer en tots aquests anys, i ho ha fet en tots els sentits, artísticament, humanament, i sobretot a nivell d’alumnes, ja que vam començar el primer curs amb uns 70 alumnes i aquest any ja estem prop dels 240 alumnes”.

La companyia està particularment orgullosa d’un fet que, en realitat, ja van preveure quan es van posar en marxa aquests cursos: “L’Espai Escènic és un projecte que s’ha retro alimentat de La Roda, és a dir, inicialment La Roda és una productora de teatre i l’Espai Escènic una escola de teatre, però sempre havíem pensat que a la llarga ens agradaria que els dos projectes es comuniquessin entre ells. I així ha estat finalment: hi ha actors de la companyia que viuen a Barcelona, que tenen premis Butaca, i que en definitiva estan molt valorats, i que tenim la sort de tenir-los a l’escola com a professors. I d’altra banda, tenim alumnes que s’han format íntegrament amb nosaltres i que estan treballant amb nosaltres a la companyia. Els dos projectes s’han fusionat bastant, i això és molt bonic”.

Els cursos estan orientats, com veiem, a edats molt diferents, i els mètodes per ensenyar teatre no són evidentment els mateixos. Segons ens explica González, “una de les diferències més característiques és que als més petits els ensenyem a treballar el teatre de fora a dins, i si estem enfadats o contents mostrem amb el cos aquest sentiment, es treballa doncs més la forma. Però a partir dels 12 o 13 anys el treball és a l’inrevés i ho fem de dins a fora, és a dir, ja no volem buscar que mostrin que estan enfadats amb tot el cos sinó que, si han de mostrar que estan enfadats, llavors s’enfaden de veritat i és el cos el que ja tira per lliure per veure com ho mostra, aquí doncs no es treballa tant la forma sinó més aviat el contingut, el fons”.