ERC
Albert Massan és el portaveu d'ERC Gavà

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) critica les aportacions fetes pel govern municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) al Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM). El PDUM, que està tramitant l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que actualment és en fase de redacció del document d’avanç, “ha de substituir el vigent Pla General Metropolità, que ja es considera que està esgotat després de 40 anys”, segons els republicans.

Els republicans citen el mateix PDUM, on s’assegura que “ha de superar la lògica actual amb una mirada en la qual els espais verds i l’arbrat tenen la capacitat de proveir serveis de cultura i lleure, de regulació ambiental i d’aprovisionament. Tot plegat ha de permetre articular uns espais que reforcin les funcions ecosistèmiques i les d’ús i gaudi per part de la ciutadania”. I en aquest sentit, Esquerra recorda que “el nou pla es veu com una oportunitat de respondre als principis i valors concrets d’una societat que aspira a gaudir d’una àrea metropolitana saludable, democràtica, equitativa, socialment justa, sostenible i resilient”.

ERC assegura que han “consultat les al·legacions que l’ajuntament ha fet en el PDUM i no estan, precisament, en la línia de l’objectiu esmentat”. Tanmateix recorden que a Gavà “governa el PSC, que propugna, teòricament, una Gavà verda”, i que “l’alcaldessa és la secretària d’Estratègia i Clima del PSC”.

Esquerra explica que entre aquestes al·legacions hi ha, per exemple, “una queixa que no s’han inclòs al PDUM sectors ja planificats però no desenvolupats en el PGM de 1976, és a dir, que el nou pla no incorpora ni el Pla de Ponent ni el del Joncs”. Segons ERC, els socialistes “defensen que aquests dos plans són estratègics dins l’AMB a nivell residencial i d’activitat econòmica i que això no es té en compte al nou Pla”.

Per Esquerra, “aquestes al·legacions confirmen que l’ajuntament i el PSC-Gavà estan ancorats en un passat on els criteris urbanístics no tenien en compte ni la protecció del medi ambient ni estaven adaptats a la situació d’emergència climàtica a la que ens enfrontem al segle XXI”. La formació carrega contra el PSC gavanenc assegurant que, “tot i que la tramitació del PDUM seria una bona oportunitat pel PSC per reflexionar i replantejar uns plans urbanístics obsolets i basats en l’economia especulativa, segueixen encaparrats en prosseguir amb la destrucció del preuat entorn natural de Gavà dient que són estratègics per a l’ AMB pel que fa a espais residencials (¿però no era per fer pisos pels joves de Gavà?) i d’activitat econòmica”.

Per tot això, els republicans esperen que, en el futur PDUM, “els objectius de protecció del medi ambient i l’entorn natural siguin un compromís ferm i no només una mostra més de campanya propagandística de rentat verd com la que ja ens té acostumats l’ajuntament de Gavà, i es pugin aturar despropòsits mediambientals com els macro-projectes especulatius del Pla de Ponent i del camí dels Joncs”.