Estrena de les tres obres guanyadores del concurs “Paraules en escena”
Estrena de les tres obres guanyadores del concurs “Paraules en escena”

Ahir dijous, 14 de desembre, va ser un dia molt especial per Joan Gómez, Manuel Jorques i Antonia Martínez. I és que ahir va ser quan van poder veure representades per primera vegada en un escenari les seves obres teatrals que van guanyar el I Concurs d’escriptura dramàtica Ciutat de Gavà “Paraules en escena”.

“Paraules en escena” ha estat un projecte interdisciplinari convocat per l’Ajuntament de Gavà, en col·laboració amb les dues biblioteques de la ciutat, que tenia com objectiu fomentar l’escriptura de peces teatrals de petit format entre el públic jove i adult. Les tres obres guanyadores van ser: en la categoria A, exclusivament en català per a joves de 12 a 17 anys, “Game Over”, de Joan Gómez; i en la categoria B, que era tant en català com en castellà per adults a partir de 18 anys, el primer premi va ser per “La corbata”, de Manuel Jorques, i el segon per “Esmolat japonès”, d’Antonia Martínez.

Una vegada coneguts els guanyadors el passat 23 d’abril, les obres vans ser presentades a la Comissió de Teatre Amateur de la ciutat i es va decidir repartir entre les diferents companyies les tres obres. Els grups de treball es van constituir mixtos barrejant directors, actors i actrius de diferents companyies.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presentar ahir aquest projecte únic tot destacant que “és molt bonic que sigui l’escriptura, la cultura, el teatre, aquesta eina tan important per transmetre valors i aprenentatges, i és que a través de l’art, de la cultura, del teatre, no hi ha fronteres, no hi ha barreres, és el més integrador i el més inclusiu”.

Manuel Jorques, un dels autors guanyadors, és d’Alacant i es va assabentar del concurs a través d’Internet. Ell mateix emmarca la seva peça dins del teatre de l’absurd i destaca que “el teatre amateur crec que és l’essència del teatre realment ja que allà hi ha una cantera no només d’actors i directors sinó també d’espectadors, i això fa que el teatre segueixi viu”.

Un dels directors que ha treballat en aquest projecte és Jordi Castejón, que s’ha encarregat de la peça “Esmolat japonès”. Ell també valora aquesta aposta molt positivament ja que “pot participar molta gent diferent, gent que no acostuma a fer teatre o a escriure’l, sempre va bé el moviment de gent perquè això porta més gent a veure teatre”.

El projecte “Paraules en escena” ha comptat a més amb diversos tallers de formació per tal que tots aquells que volguessin poguessin aprendre la tècnica i el format d’escriptura d’un bon guió teatral.