saeta
Exaltació a la saeta: tercer festival de la Casa de Andalucía

La Casa de Andalucía de Gavà organitzat un any més, aprofitant la proximitat de la Setmana Santa, el seu tercer festival Exaltació a la saeta. Intervindran en aquesta ocasió Ricardo Pañuela, Mayte Povea i a la guitarra Pedro Rincón. En l’acte també hi haurà un concert de marxes confrares a càrrec de l’Agrupación Musical Costaleros de Castelldefels, i també es podrà gaudir del ball de Quejío companyia flamenca.

Conchita Benjumea, presidenta de la Casa de Andalucía de Gavà, destaca en referència a l’Agrupación Musical Costaleros de Castelldefels que “són uns 40 músics de totes les edats, hi ha molta gent jove el que demostra que hi ha una continuïtat al llarg dels seus 27 anys d’història i que s’han anat incorporant nous membres conformant una realitat preciosa”.

Respecte als intèrprets de les saetas, Benjumea destaca que “Povea és una veu jove i preciosa que, a cop de guitarra, ens cantarà unes sevillanes saeteras”, mentre que Pañuela “és història en el món del flamenc, té gairebé 70 anys i no ha perdut la veu ni tampoc la seva tradicional sensibilitat a l’hora de cantar saetas. Tinc la sort de poder dir que és molt amic meu i que sempre està disposat a col·laborar amb nosaltres”.

La pròpia Benjumea s’encarregarà de fer el pregó, “intercalat amb poemes de Setmana Santa i altres anècdotes”. Tot al voltant de la saeta, que la presidenta de l’entitat andalusa defineix com “el quejío del poble andalús, és una pregària a la verge o al crist demanant-li forces davant d’una pena, una mort o un problema de salut, el que sigui. És el lament del pagès, una manca de recursos, un home que ha d’anar a treballar, és una tradició mil·lenària que tenim a Andalusia”.

La saeta, doncs, està íntimament lligada a les processons de Setmana Santa, que l’entitat porta anys intentant recuperar per Gavà. Benjumea ens explica que, per això, “fan falta diners ja que, per exemple, només una imatge del Crist quan surt al carrer costa més de 10.000 euros. Les processons, doncs, costen molts diners i aquest és un objectiu que tenim a molt llarg termini i que, de moment, està una mica aturat perquè ens fan falta més diners”.

El festival Exaltació a la saeta es podrà gaudir el proper diumenge, 26 de març, a partir de les 18:00 hores, al Casal Municipal de Cultura American Lake. El preu de les entrades és de 3 euros i es poden adquirir a través de la pròpia Casa de Andalucía trucant o be al Sergio (637 376 110) o be al Raúl (651 041 209).