Excursió a les pintures rupestres de Mas de Barberans i Ulldecona
Pintures rupestres de Mas de Barberans

El Museu de Gavà ha programat una excursió per anar a conèixer, de primera mà, les impressionants pintures rupestres del Cocó de la Gralla a Mas de Baberans (recentment descobertes i posades a l’abast dels visitants des de 2017), i els Abrics de l’Ermita d’Ulldecona (el conjunt més important de pintures rupestres d’estil llevantí a Catalunya), declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat. Ambdós són accessibles i la visita és acollida pel Museu de la Pauma, i el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre respectivament.

L’activitat, que es farà el diumenge 7 de maig, té un preu de 26 € per participant, (18 € Socis de l‘Associació d’Amics del Museu de Gavà) i inclou transport des de Gavà, dinar, i visites guiades als espai. La sortida es farà a les 8.30 hores en autocar, a les 11 hores es farà la visita a les pintures rupestres del Cocó de la Gralla al Mas de Barberans.

A les 14.30 hores, es dinarà amb un menú a base d’entremesos, paella, pa, beguda, postres i cafè, a les 16 hores es farà la visita a les pintures rupestres dels Abrics de l’Ermita a Ulldecona i es preveu l’arribada a Gavà a les 20 hores.

Informació i reserves al telèfon 93 263 96 10 (Museu de Gavà). Les places són limitades.

Cocó de la Gralla

Dins del Parc Natural dels Ports, un entorn espectacular del Montsià, es troba el conjunt rupestre del Cocó de la Gralla. Un conjunt que mostra l’art de fa més de 8.000 anys. Van ser descobertes al 2004 per un veí de la zona, però no és fa fer públic fins deu anys després.

El conjunt pictòric de Cocó de la Gralla està compost de dues fileres d’arquers a la carrera cap a l’esquerra. Hi ha fins a 69 figures d’estil llevantí o naturalista identificades, entre elles, 27 arquers, 4 figures humanes i 3 cabres. Possiblement una escena de cacera o ritual, una imatge de com els humans volem transmetre els nostres records i expressar-nos.

Els Abrics de l’Ermita

Als Abrics de l’Ermita, situats a la serra de Godall (Ulldecona), es conserva un conjunt excepcional de pintures rupestres que han estat declarades Patrimoni Mundial. El nombre de pintures conservades és extraordinari, encara que el conjunt destaca també per la qualitat i la diversitat formal de les representacions. Un llegat certament incomparable. El passat, o més ben dit el pas del temps, ens ha fet arribar un conjunt excepcional d’imatges preses directament de la prehistòria més remota, pintades sobre les parets de roca dels cingles de la serra de Godall, a la comarca del Montsià. Unes imatges extremament fràgils, pintades,en alguns casos, fa més de vuit mil·lennis, que segle rere segle, any rere any, i dia rere dia s’han mantingut allà, a l’aire lliure, veient passar el temps, els pobles,les cultures i les religions que s’han anant succeint.

Pintures de l’Abric de l’Ermita d’Ulldecona

Situat a la mateixa Ermita de la Pietat, just al costat dels abrics, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita (Ulldecona, Montsià) va ser creat l’any 2005 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar les restes de pintures prehistòriques de la serra de Godall als visitants. El centre ofereix una complexa visió general de l’art llevantí i més concretament, dels 13 abrics que formen el conjunt. A través de recursos gràfics, fotografies i calcs de les pintures, el visitant coneixerà d’una forma molt amena aquest llegat artístic i històric