Exposició de joguines antigues
La mostra es podrà visitar a Gavà a partir del 30 de setembre

El Museu de Gavà exposa “Jocs i joguines a l’Antiguitat”, una mostra que ens permet descobrir com el joc ha estat una eina de diversió i d’aprenentatge que acompanya l’home des de fa mil·lennis.

L’exposició, produïda pel Museu d’arqueologia de Catalunya a través d’Arqueoxarxa, la xarxa de museus i jaciments arqueològics de Catalunya, ha estat concebuda pel Museu de Badalona, i recull unes 214 petites peces arqueològiques originals i 40 rèpliques, procedents de 13 museus de Catalunya. Hi destaquen: un sonall de bronze del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona, una nina hel·lenística del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, una figureta de cavall del Museu de Tàrrega o un taulell andalusí del Museu Comarcal de la Noguera, de Balaguer.

Iocus és el terme llatí que els romans utilitzaven per referir-se al joc, a la diversió, a l’activitat de passatemps. La necessitat social de jugar, al segle XXI, es manifesta en suports digitals, però alhora també es mantenen alguns dels jocs que van inventar els nostres avantpassats. El io-io, la pilota, les bales o la baldufa tenen els seus orígens en cultures molt antigues com l’egípcia, la grega o la romana, i encara ara continuen essent una bona excusa perquè nens i nenes comparteixin una bona estona de diversió.

Activitats complementàries

La mostra es completarà amb activitats que ens permetran conèixer en primera persona alguns dels jocs més freqüents al llarg dels temps, però també d’altres que ara ens resulten desconeguts, però que en el seu moment van gaudir d’una gran popularitat.

Diumenge, 23 de setembre, d’11 a 14 hores es farà l’activitat “La nina romana” on els participants podran construir-se la pròpia nina de “paper craft” inspirada en les d’època romana.

Diumenge, 7 d’octubre, a les 12 hores, s’ha previst una visita guiada a l’exposició, a càrrec de la comissària i tècnica-conservadora d’arqueologia del Museu de Badalona, Esther Gurri. L’activitat és gratuïta, però cal fer inscripció prèvia trucant al 93 263 36 10.