El museu de Gavà inaugura aquest dimarts, 17 de setembre, una exposició de petit format en commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil, on presenta els materials de fossa de Gurb.
L’1 de febrer de 1939 quatre soldats republicans, fills de Gavà, van trobar la mort a Gurb (Osona). Allí mateix van ser enterrats en una fossa comuna, senyalitzada posteriorment amb una làpida que ara s’exposarà en una mostra de petit format, amb el suport de de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Contingut
Amb la derrota republicana a la batalla de l’Ebre el mes de novembre de 1938, l’ofensiva final franquista sobre Catalunya era imminent. El 26 de gener, el mateix dia en què Barcelona era ocupada, bona part de la classe política, dels dirigents obrers i sindicals, de la intel·lectualitat catalana i molts altres ciutadans anaven camí de l’exili.
L’1 d’abril de 1939 el general Franco decretava la fi de la guerra donant l’estocada final a la República, a les llibertats democràtiques i a les conquestes socials. Imposava un Estat dictatorial, un règim feixista i repressiu que seria implacable amb els vençuts.
Amb motiu dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil, i com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, aquesta mostra – que proposa un recorregut transversal per 25 museus de la Xarxa de Museus Locals – vol destacar la rellevància dels museus com a dipositaris d’un llegat que narra els fets històrics. La salvaguarda del patrimoni tot just iniciada la guerra, els efectes devastadors dels bombardejos sobre la població civil o la repressió política, cultural, social i econòmica són alguns dels testimonis de l’abans i del després de 1939.
El recorregut que es proposa és transversal en l’espai i el temps, es pot veure simultàniament a diferents municipis des del mes d’abril de 2019 fins el gener de 2020 i de manera conjunta al web.
Activitats
Dissabte 12 d’octubre, a les 12 hores
Itinerari Gavà 1339
La ruta que s’inicia al Museu, amb l’exposició de petit format “1939. L’abans i després. Els quatre gavanencs morts en retirada”, proposa conèixer el marc general en el que es va situar el poble de Gavà després de la Guerra Civil. A càrrec d’Álvaro Raez.
Dijous 14 de novembre, a les 19 hores
Memòria de la memòria
La Dr. Queralt Solé, és professora d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i especialista en memòria històrica. Com a responsable de la Unitat de Desapareguts i Fosses Comunes del Memorial Democràtic, ens explicarà com va anar el procés d’inici de recuperació de les despulles dels assassinats durant la GC, i com la fossa de Gurb esdevé un referent per a les intervencions posteriors.