exposició oral
Exposició oral de ponències d’alumnes del Gavà Mar

Una seixantena d’alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Escola Gavà Mar han participat aquest matí en una activitat que pel centre és “molt important”. Durant una setmana han estat investigant entorn d’un tema marc, que els professors han anomenat “Mediterrani: mar de contradiccions”, i han realitzat 16 ponències en grups de quatre alumnes. El Casal Municipal de Cultura American Lake ha acollit avui una exposició oral pública d’aquestes ponències, un acte al qual han assistit no només alumnes del centre i els seus professors, sinó també alguns familiars dels joves.

Miguel Ángel González, professor i membre de l’equip de projectes de l’Institut Escola Gavà Mar, ens ha explicat que “la idea és apropar als alumnes una mica al que nosaltres entenem que és un aprenentatge més autèntic, sortir dels murs de l’escola, i presentar en un auditori a un públic general els resultats de la seva recerca”.

El fet de portar a terme l’activitat a l’American Lake ha estat molt conscientment estudiat pel professorat de l’institut escola: “Volíem vincular-nos una mica al que és el poble, allà a Gavà Mar estem una mica aïllats i hi ha alumnes que viuen allà al barri des de fa molt de temps i que potser no coneixen del tot el que és el poble i les seves dinàmiques”.

Els treballs per projectes, com és aquest cas, són molt importants en la metodologia del centre educatiu. Miquel Zurriaga, director de l’Institut Escola Gavà Mar, precisa que “el treball globalitzat que representa el projecte, és a dir, la investigació dels alumnes de manera autònoma, és una de les millors maneres d’aprendre a anar per la vida, d’aprendre uns coneixements”.

És precisament la part que estan desenvolupant avui, la de l’exposició oral, la més important pel professorat: “Per nosaltres un projecte mai pot quedar arxivat en un prestatge sinó que ha de tenir una presentació oral, i els alumnes, com últim pas del procés d’aprenentatge, han de mostrar i explicar oralment a qui sigui allò que han estat treballant, només d’aquesta manera s’aconsegueix que el procés d’aprenentatge sigui complet”.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Gavà, Mercè Campodarve, ha assistit a aquesta exposició oral i ha volgut destacar que són molt interessants “tots aquests projectes d’escola en els que els alumnes són els protagonistes i que demostren el que han après, reflexionen, demostren les seves inquietuds, i arriben a conclusions”.