Exposició sobre la mort digna
La mostra es pot visitar a Gavà fins el 25 de novembre.

La biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà acull, aquests dies, l’exposició “La mort, digna i il·lustrada” , un projecte que pretén canviar la imatge estereotipada i sovint repetitiva que tradicionalment ha servit per a il·lustrar el tema de la mort.

Per iniciativa del grup DMD a la ciutat de Figueres (Alt Empordà, Girona), s’ha convidat a artistes joves del món de la il·lustració perquè facin les seves pròpies creacions personals de la imatge de la mort. Un total de 25 artistes han participat en el projecte, expressant la seva particular visió de la mort digna. Les obres originals, de tècnica lliure, tenen un format DinA3 vertical sobre paper.

L’assessora artística del projecte és la il·lustradora Alba Falgarona, autora de l’obra que serveix d’imatge a la proposta.

Amb aquest conjunt d’il·lustracions, es vol “contribuir a desmitificar i desemmascarar el concepte de la mort” i creuen que “aquest terme, ocultat tan sovint en la nostra cultura, és tan important com la paraula vida”.

L’exposició es complementa amb una proposta de treball pedagògic dirigit principalment a l’alumnat dels instituts de secundària. Aquest recurs educatiu, lligat a la visita de l’exposició, ha estat elaborat de manera altruista per Eduxarxa, una cooperativa especialitzada en la creació de continguts i experiències educatives.

Associació Dret a Morir Dignament

És una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1984 que defensa la llibertat de tota persona a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida, especialment quan pateix una malaltia irreversible i un sofriment insuportable. Segons els seus estatuts, la seva finalitat és:

DEFENSAR ELS DRETS DEL CIUTADÀ AL FINAL DE LA SEVA VIDA (Llei 41/2002 d’Autonomia del Pacient)

  • A la informació clínica
  • A decidir lliurement entre les opcions clíniques disponibles (consentiment informat)
  • A la intimitat
  • A negar-se a rebre tractaments no desitjats i que es respectin les decisions lliures i voluntàriament adoptades pel malalt.
  • A expressar anticipadament la seva voluntat en el Document de Voluntats Anticipades (DVA)
  • A l’allunyament del sofriment, accedint a una medicina pal·liativa de qualitat que sigui respectuosa amb els seus valors i la seva creences.
  • A evitar tractes inhumans o degradants, recorrent a la sedació pal·liativa (morir adormit) si aquesta és la seva voluntat.