caminada

Unes 400 persones es van aplegar diumenge al matí al costat de l’església de Sant Pere per començar la vuitena edició de la caminada que cada any organitza l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i Altres Demències de Gavà (FAGA). Hi van participar persones de totes les edats i condicions, ja que aquesta activitat és bàsicament lúdica, i serveix per donar visibilitat tant a la malaltia com a les activitats de suport que l’entitat destina als malalts i les seves famílies. Maria Jesús Clavería, presidenta de FAGA, va recordar que “l’objectiu sempre és entendre que l’usuari té una família, i que la família és la que cuidem més, perquè moltes vegades no ens adonem que ho passa molt malament. Llavors això és una reivindicació de què podem fer-ho tot i, a més a més, fer una caminada l’any”.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va participar en la caminada, com una manera de donar el suport de l’Ajuntament a l’entitat: Pensem que és una malaltia molt dura i que requereix molta ajuda. En aquest sentit, la FAGA fa una atenció holística, on arriba també als familiars, fan voluntariat, tenen un servei d’atenció al domicili… Penso que és molt important tota la feina que estan fent per la ciutat i és important també que es facin jornades com aquesta, on la gent fa donatius i es recapta, però també hi ha una activitat lúdica on s’ho passen bé”.

I, efectivament, la gent va gaudir molt de l’activitat. El recorregut llarg arribava al seu final al monument de la vela de Gavà Mar, on hi havia un escenari per fer les actuacions previstes i unes parades per fer donatius, comprar menjar i beguda, adquirir productes artesanals i fins i tot participar en una rifa. Els més menuts, a més, tenien un espai on pintar-se la cara i adornar-se amb adhesius. Des d’aquest punt del passeig marítim s’iniciava també el recorregut curt, amb arribada al carrer d’Alcanar. Des de l’escenari es van fer els parlaments, es va animar la jornada i es va donar a conèixer les activitats de l’entitat. La presidenta recordava que “aquest any hem incorporat la teràpia amb gossos, que és molt bona perquè als usuaris els hi agraden moltíssim, els hem portat a un camp de futbol a veure com entrenaven, els hi hem donat samarretes i han jugat una estoneta, se’ls porta molt a la muntanya, en dies macos assolellats se’ls porta a la platja… tenen una vida interna i externa i estem molt contentes”.

Enguany, en comptes de l’habitual lot de motxilla i gorra que s’acostumava a donar als assistents, FAGA va donar una samarreta de la caminada, que la va convertir en una marea de color festuc. L’entitat, a més, va comptar amb la col·laboració de Cal Delaida, que a mig recorregut va oferir fruita als participants, i dels Castellers de Gavà, que van donar el tret de sortida a la caminada amb dos pilars.