alzheimer
Així està ara el local de FAGA, tancat i buit a causa de l'estat d'alarma (Foto: cortesia Meritxell Milián)

L’Associació de Familiars d’Alzheimer i Altres Demencies de Gavà (FAGA) ha implementat un servei a domicili d’estimulació cognitiva individualitzada. Es tracta d’un servei que no es feia abans de començar la crisi per coronavirus i que sorgeix, tal i com ens explica Meritxell Milian, directora de FAGA, perquè “al principi de la crisi vam enviar als usuaris per e-mail unes activitats d’estimulació cognitiva i física, però veient que el confinament s’allarga i que els familiars cada dia que passa veuen més apatia en els malalts, vam decidir traspassar el servei d’estimulació cognitiva, que es feia al centre, als domicilis”.

Milian ja adverteix, però, que en aquesta situació de confinament, “lògicament no podem donar el mateix servei perquè el centre es basa sobretot en una part social molt important, que els malalts es puguin comunicar amb més gent i que pugin tenir aquest aspecte social que la malaltia fa que vagin perdent”. Tot i això, és molt important poder derivar aquest servei en la mesura del possible als domicilis ja que “notem que els malalts no empitjoren, es mantenen, que és el que ja aconseguíem en el centre i que ara és el més important per nosaltres a banda, evidentment, de que no contreguin la COVID-19”. A més, amb aquest servei “ells poden gaudir d’estimulació cognitiva, funcional i social, amb un professional que va a casa seva durant unes hores a la setmana, i a més les famílies tenen també unes hores de descans en les que poden descansar de la cura del malalt”.

El servei s’ha obert aquesta mateixa setmana i FAGA està organitzant els horaris per poder abastar als 55 usuaris que té el centre. La intenció és que 8 professionals del centre puguin acabar donant aquest servei als domicilis. Òbviament, i donades les actuals circumstàncies, les visites s’han de realitzar amb un meticulós protocol de seguretat: “Hem aconseguit recaptar EPIs consistents en mascaretes, guants, peücs i bates especials, i hem elaborat un protocol específic per cada vegada que entrem i sortim d’un domicili amb l’objectiu de treballar amb seguretat als domicilis dels usuaris”.

Abans de la crisi sanitària, FAGA tenia un servei d’assistència a domicili però no exactament aquest sinó que “es feien tasques com ara acompanyament o higiene”. El centre està tancat des del passat 13 de març i “degut a las característiques dels nostres usuaris, que són de màxim risc, creiem que quan comenci la desescalada del confinament nosaltres serem dels últims en poder fer la nostra activitat real i normal”.