FAGA ofereix ajut durant aquesta crisi sanitària

Són dies complicats per a tothom, però per a una família amb un membre amb Alzheimer o una altra demència, encara pot ser-ho més. L’objectiu de F.A.G.A. és minitzar els efectes del confinament en els ànims d’aquestes persones ja que “necessiten sortir al carrer, poder passejar, treure una mica d’energia. Els costa entendre que s’han de mantenir a casa”, explica Meritxell Milian, directora del centre. Per fer-ho, la psicòloga i la treballadora social del centre es mantenen en contacte amb ells per donar-los tècniques. A més, els professionals que atenen normalment els usuaris estan gravant vídeos per a que puguin treballar a casa veient una cara coneguda.

Evitar que passin el dia mirant la televisió seria una altra recomanació ja que, com diu Milian “no entenen el que passa i per a molts d’ells, segons la fase a la qual es troben, aquella informació cada dia és nova, així l’angoixa es repeteix.” “Les seves rutines, que estaven perfectament establertes, desapareixen, i seria important que les puguin tenir a casa i que com a mínim el matí el puguin passar fent activitats” aconsella. L’entitat ajusta les recomanacions a cada necessitat, per exemple, responent a preguntes com ara com fer que una persona diabètica pugui caminar a casa.

Des de F.A.G.A., recorden que és important fer entrendre la gent gran que viu sola que no ha de sortir de casa. L’entitat forma part de la Comissió Social de Gavà creada per l’Ajuntament, juntament amb Creu Roja, Càritas, Fundació Pare Manel i l’Associació de Familiars de Discapacitats Intel·lectuals de Gavà (ADISGA) que dona suport a les persones més vulnerables.

En aquest sentit, l’entitat va posar a disposició de qui ho necessités el telèfon 619 80 2867 on sol·licitar ajuda per fer la compra o anar a la farmàcia. Les trucades que han rebut fins el moment, però, han estat “de consell i assessorament” explica Milian “perquè la gent està amb abastiment a casa, conforme vagin passant els dies segurament aquestes demandes augmentaran”.

El centre de F.A.G.A, al carrer de Guifré el Pilós, 12, local 2 es manté tancat per ordre de la Generalitat, fins que no “ens donin el permís i veiem que es pot fer amb total seguretat, no s’obrirà”, explica la directora. Hores d’ara, no tenen coneixement que cap persona usuària o de l’equip professional estigui infectada.