galindo

Tot just fa dos anys, el 16 d’octubre de 2021, el ballarí gavanenc Arnau Galindo Alises, que aleshores tenia 27 anys, va perdre la vida a l’Aràbia Saudita, al costat de tres ballarins italians, en un tràgic accident de cotxe en una excursió pel desert. El conductor del vehicle va ser condemnat a un any de presó, en un judici que va culminar a l’Aràbia Saudita el maig del 2022. La família de l’Arnau, però, no ha rebut encara la documentació oficial d’aquest judici ni tampoc cap compensació.

Rocío Alises, mare de l’Arnau, assegura que ha fet tot el possible per obtenir informació del país on va morir el seu fill, però que no l’ha aconseguit i que ja no sap què fer: “continuo en contacte amb l’ambaixada espanyola, amb el delegat del govern espanyol i el tracte és amable i agradable. Però a l’hora de donar una solució, no en tinc cap, no em poden dir què haig de fer. El delegat del govern espanyol em va dir que havia tingut una reunió amb el ministeri d’exteriors i, quan li vaig preguntar si havia aconseguit alguna cosa, em va dir que tornés a contactar amb l’ambaixada espanyola”.

A través d’un advocat internacional a Espanya, la mare de l’Arnau està intentant que hi hagi també un judici privat que permeti compensar les famílies de les víctimes. Però la falta de comunicació amb l’advocat saudita, que no facilita informació, fa que la Rocío se senti perduda. Per això demana tota l’ajuda que pugui obtenir. “Em van enviar 6 fulls en àrab antic i un resum, en un full, que deia que el conductor era 100% culpable”, explica, “però això no era oficial. El que nosaltres li reclamem a l’advocat d’Aràbia Saudita és que, si us plau, ens enviï totes les dades del judici. És l’únic que estem reclamant, informació”.

Ara, la família intentarà demanar l’ajuda de la fiscalia i, entretant, la Rocío ha presentat un projecte a l’Ajuntament de Gavà perquè l’Arnau tingui una escultura que el recordi a la ciutat i també perquè “volia lliurar l’estàtua a Gavà com un suport a la cultura i a la visibilització del col·lectiu LGTBI i l’assetjament escolar. És la meva donació per la població de Gavà, perquè vegi que la cultura és important per superar obstacles”.

Des de l’inici, la família va topar amb grans obstacles legals a l’Aràbia Saudita, però, gràcies a la pressió exercida pels mitjans de comunicació, es va poder repatriar el cos de l’Arnau 12 dies després de l’accident. La falta de comunicació amb l’advocat saudita i el desconeixement de les causes exactes de l’accident fan que la família del ballarí gavanenc continuï cercant justícia i respostes.