Festa i tradició Aplec de Sant Miquel 2019
Foto: @FontGroga

Gavà va celebrar diumenge, el tradicional Aplec de Sant Miquel, una festa documentada des de finals del segle XVI i que després de desaparèixer al 1920 va ser recuperada al 1961 per diferents entitats gavanenques, com l’UME. Els actes tradicionals eren pujar en romeria al castell, una missa a l’ermita de Sant Miquel i el dinar pels voltants del castell. A la tarda es baixava pel camí de la Sentiu, i en arribar a Can Dardena es continuava la festa al so del sac de gemecs i el tamborí.

L’Aplec canviava, aquest any, el seu punt de sortida i va partir de davant de l’institut El Calamot, i no pas des de la plaça de Batista i Roca que era l’indret habitual. Un cop a dalt es va esmorzar xocolata desfeta amb coca i tot seguit es va escoltar la repicada de la campana Miquela i la missa. Durant el matí es van narrar contes per al petits al costat de l’ermita i es va fer la recreació de la presa i destrucció dels Castell d’Eramprunyà durant la guerra del 1469 amb la participació de la Companyia General del Foc.

També es va poder participar en els jocs medievals de colles per a grans i petits, en el taller de dansa tradicional amb la participació de l’Esbart Brugués i dels Grallers de la Font Groga de Gavà, i els Castellers de Gavà van fer una petita exhibició.

La festa va culminar a les 14 hores, amb un aperitiu amb vi i ganyips, un dinar de motxilla, el concurs de postres per compartir i el tast de ratafia. També es van fer tallers a la carpa del Grup Ecologista Quercus i es va fer una postal de record de l’Aplec 2019.

Nombroses entitats col·laboren i donen suport a aquest Aplec que està organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l’Associació d’Amics del Museu, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d’Estudis de Gavà, l’Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia i el patrocini de l’Ajuntament de Gavà.