Festival de la Diversitat 2018

Gavà ha commemorat, aquest diumenge, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb un festival organitzat per Adisga, on també hi han participat integrants de Caviga, l’escola d’educació especial Maria Felip, l’entitat Tots Som Santboians i la Casa de Andalucía de Gavà . Durant la vetllada, celebrada a l’Espai Maragall, es va poder gaudir d’actuacions plàstiques, de ball i de teatre amb el lliurament de diferents obsequis.

Segons Pedro Manuel Corvillo, president d’Adisga, aquesta festa “té, per a nosaltres, un significat important ja que representa el fruit de molt de treball per part dels nois i noies i de la implicació de monitors, famílies i persones voluntàries” i va lloar “la gran feina que estem entre tots i que situen Gavà, com a líder de la comarca, pel que fa al treball per la inclusió”.

L’Alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, qui un any més va participar de l’activitat, va “agrair la feina de tots ells” i va destacar “la necessitat de posar de valor les capacitats diferents, perquè esdevenen oportunitats que no podem deixar escapar per enriquir la nostra societat”. Sánchez ha expressat el seu “compromís per fer de Gavà una ciutat cada vegada més inclusiva, un repte complex que requereix del treball constant i conjunt”, i després de recordar algunes de les accions ja impulsades, com les activitats de sensibilització educatives o la creació d’una comissió per la inclusió, ha avançat que “en breu presentarem un pla”. L’Alcaldessa assegura que “queda molta feina per fer, perquè les mancances són moltes” i ha posat com a exemples “els problemes per accedir al mercat laboral o l’habitatge per fer una vida autònoma”.

Dia de les Persones amb Discapacitat

Des de 1992, cada 3 de desembre se celebra mundialment el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una data que té com a objectius sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació. A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i l’Estat. Es basava en un model assistencialista per proporcionar-li una vida com més digna possible.

No obstant això, al llarg de les darreres dècades i, a mesura que es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta, es va produir un canvi de mentalitat. Com a conseqüència, l’enfocament paternalista de l’atenció ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social d’aquest col·lectiu.