festivitat del Pilar
Añoranza farà el tradicional festival de jotes

La Casa de Aragón de Gavà, Viladecans i Castelldefels ha preparat, com ho fan tradicionalment cada any, tot un seguit d’activitats per celebrar la festivitat del Pilar. Els actes s’estenen al llarg de dos dies, primer el dissabte 7 d’octubre i després el dijous 12 d’octubre. El dia 7 han preparat, entre altres esdeveniments, un taller artesanal de patxaran o un campionat de Guiñote ràpid.

El dia fort, però, serà òbviament el dijous 12 d’octubre, que és quan, de fet, es celebra la festivitat del Pilar. El plat fort d’aquell dia serà la missa aragonesa a l’església de Sant Pere, a partir de els 10 del matí. És “una missa com qualsevol altre però els precs es canten amb música de jota”, ens explica Juan Ávila, vicepresident de la Casa de Aragón. “És un tipus de missa que tampoc es fa cada dia a Aragó”, ens aclareix, “sinó que se sol fer en els pobles que són més petits, no tant a les grans ciutats, quan estan de festa major”.

La jornada començarà una hora abans amb un altre esdeveniment força popular: el trasllat a les espatlles de la verge del Pilar. Es sortirà en processó des de la seu de la Casa de Aragón, a l’avinguda Mas Sellarés, i es travessarà tota la Illa de Vianants fins arribar a l’església de Sant Pere.

Després de la missa, però ja a l’Espai Maragall, està previst un festival de jotes a càrrec del grup Añoranza i amb la intervenció dels cantaors Ana Santamaría i Alberto Remiro.

Ávila ha destacat que, “com que encara arrosseguem problemes relacionats amb la pandèmia, abans fèiem una paella popular però encara no ens atrevim a fer-la”. De totes maneres, “al mateix temps que hem eliminat coses també hem incorporat altres, i també hem incrementat la nostra col·laboració en aquestes dates amb centres aragonesos de fora de Gavà”.

Ávila destaca, entre aquestes novetats, la gimcana del dissabte 4 de novembre organitzada entre diverses Casas de Aragón i en la que tenen previst col·laborar. Es tracta d’una activitat organitzada pels més joves on competiran adults i petits dels centres de Sarrià (Barcelona), Badalona i El Prat. És “una activitat rotatòria que cada any es fa en una Casa de Aragón diferent”, i enguany toca fer-la al Centro Aragonés de Sarrià, al carrer Fontcoberta número 23 de Barcelona.

Tot plegat amb un objectiu molt clar: “Volem donar-nos a conèixer i sobretot volem mantenir la cultura d’Aragó i que arribi al màxim de gent possible, que la gent que no la coneix pugui veure-la”. Ávila, però, vol posar de manifest que “A Catalunya és una cultura molt arrelada perquè hi ha molts ciutadans aragonesos, de fet a tota Espanya hi ha només hi ha dues federacions, l’espanyola i la catalana, i de la cinquantena de Casas de Aragón que hi ha en tot el territori espanyol a Catalunya hi ha 26, la meitat del total”.

Ávila recorda que, “com que Catalunya i Aragó tenen contacte fronterer, potser per això molt emigrants han escollit Catalunya per instal·lar-s’hi. I de fet, el català no només es parla a molts pobles de la zona de la Franja, sinó que  s’ensenya a escoles de la Franja que estan dins d’Aragó, especialment a la part sud que toca amb Castelló”.