Els fets delictius a Gavà disminueixen en prop de l’11% en el darrer any

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presidir dijous passat la Junta Local de Seguretat. A la reunió amb els responsables de les forces de seguretat que operen al municipi s’ha constatat una davallada dels fets delictius de prop de l’11%. En concret, entre abril del 2016 i març del 2017 s’han produït un total de 2.492 delictes per 2.795 en el període comprés entre 2015 i 2016. La disminució ha estat en general en totes les tipologies de delictes. La més significativa s’ha registrat en els delictes contra les persones amb prop del 30% menys, passant de 282 a 198. També han baixat els delictes relatius al trànsit en un 22,6%, contra la salut pública en un 20%, i contra l’ordre públic en un 15,4%.

En relació als delictes contra el patrimoni la disminució ha estat del 8,3%. En aquest àmbit, les disminucions segons tipus d’infracció han estat, entre d’altres: furts (36,2%), danys (17,7%), estafes (12,7%), robatori amb força a interior del vehicle (11,4%), robatori amb força en domicili (5%), robatori amb força en establiment (2,2%), robatori o furt d’ús de vehicle (2%), robatori amb violència i/o intimidació a l’espai públic (2%). Quant als robatoris amb força, han disminuït en un 23,1%. Pel que fa a aquesta tipologia a l’interior de vehicle han baixat un 41,9%, a l’establiment en un 17,1%, a empresa un 8,3% i en domicili un 6%.

A la Junta de Seguretat s’han abordat els objectius i propostes prioritàries d’actuació en matèria de seguretat i convivència a Gavà de cara als propers mesos, i especialment a les portes de la temporada d’estiu. Així, s’ha tractat el dispositiu especial per atendre la temporada de platja, en el qual es reforçaran les mesures per afavorir la mobilitat i es mantindran les accions per prevenir actes delictius. Hi destaquen les patrulles conjuntes entre Policia Municipal i Mossos d’Esquadra, que inclouran unitats amb vehicles camuflats.

En aquest context, s’ha acordat treballar en aquells àmbits que constitueixen reptes per a la seguretat pública i la convivència, com ara les actuacions que es duran a terme per un major control de la prostitució i el cruising. A la reunió també s’ha tractat el fenomen de les plantacions de marihuana que es dóna en alguns punts del municipi, i que darrerament ha estat objecte de destacades actuacions policials. En aquest sentit, per reforçar l’acció es crearà un mecanisme de coordinació operativa entre tots els actors implicats, és a dir, Policia Municipal, Mossos d’Esquadra, empreses distribuïdores d’electricitat, i PRESEC.

En l’àmbit de la disciplina viària, s’han exposat els problemes que s’originen a les entrades i sortides dels centres escolars. Per minimitzar els seus efectes, juntament amb les escoles s’iniciarà un pla d’actuació que començarà amb les escoles Jacme March i Santo Angel i que es realitzarà en col·laboració amb la comunitat educativa.

Altres punts on s’ha decidit incidir són els excessos de velocitat en determinades vies de la ciutat; mantenir operativa la campanya de tinença responsable d’animals de companyia; controlar els sorolls i les molèsties en espais privats; vigilar l’ocupació d’habitatges; i mantenir el control sobre els espais públics per evitar molèsties en quant el descans veïnal.

D’altra banda, també durant la Junta Local de Seguretat s’han exposat les darreres dades d’actuació de la Policia Municipal de Gavà, que ha incrementat durant l’any 2016 la seva activitat en matèria de seguretat ciutadana i trànsit. Els serveis realitzats s’han distribuït en un 43% les intervencions en matèria de trànsit; un 30% els serveis relacionats amb la seguretat ciutadana; i entre un 5% i un 15% els àmbits de policia administrativa, assistencial i de proximitat. L’àmbit d’actuació de seguretat ciutadana ha augmentat un 12,66%, sobretot les identificacions de persones i les actes d’intervenció de drogues i instruments perillosos. A més, també s’han incrementat els controls de pas.

Les intervencions de l’àmbit relacionat amb la mobilitat i el compliment de la normativa de trànsit han augmentat un 28,72% respecte a 2015. Aquesta pujada està motivada per l’increment de les accions de control de trànsit, especialment pel que fa a la velocitat, consum d’alcohol i drogues, transport escolar i disciplina viària. En matèria de trànsit cal destacar la reducció de les intervencions en accidents de trànsit gràcies al descens de l’accidentalitat al municipi amb una caiguda del 30% respecte a l’any 2015.

Els serveis en matèria de compliment de la normativa administrativa s’han reduït en un 8% durant el 2016. En concret, han baixat les inspeccions a establiments com ara locutoris, bars o comerços, i han augmentat les intervencions relacionades amb tinença d’animals domèstics i sorolls. Quant al servei de Policia de Proximitat i de la Unitat d’Intervenció Socioeducativa, ha crescut el nombre d’hores dedicades a formació als centres educatius i entitats sobre mobilitat segura i la prevenció de conductes de risc, i el nombre de persones que han assistit a aquestes sessions.