Flama del Canigó
Arribada de la Flama del Canigó a Gavà de l'any 2019, la darrera abans de la pandèmia

Tot està a punt ja, com cada any, per l’arribada de la Flama del Canigó a Gavà. Com sempre, són un munt d’entitats locals les que s’encarreguen de mantenir viva aquesta tradició tan arrelada als Països Catalans: la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), Castellers de Gavà, Gegants i Gegantons de Gavà, Grallers i Timbalers L’Anguila de Gavà, Assemblea Nacional (ANC) de Gavà, Òmnium Cultural de Gavà, AEiG Roc del Migdia, Club Atletisme Gavà, la Companyia General del Foc, i La Mata de Jonc.

La Flama del Canigó, com cada any, “la recollirem al Torelló els membres de la UME, que la portarem en bicicleta fins a Sant Boi, on entre corredors del Club Atletisme Gavà i també alguns membres de la UME la portarem fins a Viladecans. Allà faran el relleu un altre equip de corredors, aquí alguns de petits, i aquest equip la portarà fins a la Rambla de Gavà”, ens ha explicat Bruguers Comas, presidenta de la UME.

L’arribada de la Flama a la Rambla, en l’encreuament amb la carretera C-245, està prevista per les 20:30 hores. D’aquí es pujarà fins a la plaça de Josep Tarradellas, on es farà la rebuda a les 20:45 hores. Allà “es llegiran dos manifests, i es farà l’entrega de la flama a algunes associacions de veïns que fan revetlla. Després anirem a la plaça de Jaume Balmes, on es farà l’encesa de la foguera, i allà tindrem taules per fer la revetlla i música”. Aquesta darrera part, la de la plaça Balmes, està prevista per les 22:00 hores.

La Flama del Canigó és, segons ens explica Comas, “el foc que s’encén al cim del Canigó i representa la llum de Catalunya que mai s’apaga, és un foc que s’encén una foguera amb troncs i branques de molts llocs de Catalunya i és una flama que no s’apaga mai, està ben resguardada a Perpinyà. Per tant, és el símbol de Catalunya, és una llum que mai s’apaga en representació de tots els pobles de llengua catalana”.

Aquesta flama “es prepara el cap de setmana abans de Sant Joan i la nit del dia 22 comença a abaixar-se per tot Catalunya i es distribueix per totes les revetlles dels Països Catalans”.

Comas recorda que la tradició es porta fent a Gavà des de l’any 2012 i que “ens ha sumat a totes les entitats culturals i de cultura popular del municipi, i ens serveix per celebrar el solstici (i l’inici) d’estiu, ens ha servit per treballar conjuntament totes aquestes entitats i per reforçar el nostre agermanament”.

És un espai, segons la presidenta de la UME, on “tothom se sent còmode, a gust, i tots celebrem una gran revetlla. Sempre falten cadires la Nit de Sant Joan i és perquè és una bonica tradició per no viure-la a nivell privat a casa sinó per compartir-la amb gent del poble”.