ForGender Seal
Gemma Badia, sostenent el segell SG CITY 50-50 amb Macias i Riba al costat

L’Ajuntament de Gavà ha obtingut el distintiu per la igualtat de gènere SG CITY 50-50 que atorga l’associació ForGender Seal. Es tracta d’una organització que “facilita el compromís d’institucions públiques i privades cap a la igualtat efectiva de dones i homes impulsant processos de certificació per a l’obtenció de distintius i segells a favor de la igualtat de gènere”, segons explica la mateixa entitat.

Aquest distintiu per la igualtat de gènere és “el primer segell de qualificació i reconeixement públic a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit municipal. És un sistema de gestió de gènere que es posa a disposició dels municipis com a eina que afavoreix la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració local”.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha rebut aquest matí el segells de mans de la presidenta de ForGender Seal, Marta Macias. Badia s’ha mostrat molt “orgullosa de poder dir que Gavà és una ciutat feminista i certificada com a tal”, ja que “aquestes certificacions sempre ajuden a tenir consciència real de que el que nosaltres pensem és així”.

Badia a més ha valorat aquest segell molt positivament atès que impliquen una “assumpció d’uns compromisos que determinen aquest segell, compromisos que ens han d’ajudar a millorar en tots aquells aspectes que evidentment sempre es poden millorar i que penso que és important que els adquirim per tirar endavant amb tots els reptes que tenim per endavant”.

Macias, de la seva banda, ha destacat que “Gavà és una de les ciutats que, amb el seu compromís, dóna encara més visibilitat al seu propòsit de treballar en favor de la igualtat, però és un compromís que fa molts anys que aquesta ciutat treballa i, per això, aquest segell és un reconeixement del present i del passat i, a més, també ho és de tot allò que la ciutat es comprometi a fer en un futur més o menys immediat”.

ForGender Seal
Aquest és el segell SG CITY 50-50

L’entrega del segell SG CITY 50-50 s’ha produït en el decurs de la presentació a l’Ajuntament de Gavà del programa d’activitats programades al voltant de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Badia ha recordat que amb aquest dia “volem reivindicar i posar en valor el feminisme, i també saber interpretar quines són les mancances que encara no es compleixen a nivell d’igualtat”.

És per aquest motiu que el lema d’enguany és “Iguals? Molta feina a fer. Les dones al món laboral”. Segons l’alcaldessa, aquest lema recorda que “el que ens trobem al món laboral realment no només és una bretxa salarial, que és òbvia i que ja fa molts anys que la reivindiquem, sinó que també hi ha altres conseqüències com per exemple la bretxa a les pensions, que feminitza la pobresa”.

En relació a la programació en si, la regidora de Feminisme, Alba Riba, ha destacat que, “com sempre, el treball que fem des de la regidoria en aquesta programació és un treball transversal amb la resta de departaments de l’Ajuntament”. Riba ha volgut destacar l’acte d’homenatge que es farà a les dones emprenedores el dimarts 8 de març a l’Espai Maragall, unes dones que “demostren les seves possibilitats i capacitats, i que també han fet front a dificultats de gènere, socials i econòmiques per tirar endavant els seus negocis”.

El Dia Internacional de la Dona, promogut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i per entitats socials del sector, té el seu origen en diversos fets com ara la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, o l’incendi de la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist Company de Nova York el 25 de març de 1911, un incendi on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

A Europa, d’altra banda, l’any 1910 es celebra la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a on Clara Zetkin proposa l’establiment del Dia Internacional de les Dones per tal de promoure el sufragi femení. La primera celebració d’aquest dia va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i després s’estén a altres estats. A Espanya, per exemple, el primer cop que es celebra és l’any 1936, quan la dirigent comunista Dolores Ibárruri va liderar una marxa de dones a Madrid.

La data del 8 de març s’estableix, amb tot, a Petrograd, actual San Petersburg, l’any 1917. La participació russa a la Primera Guerra Mundial ja havia provocat la mort de 2 milions d’homes, i el tancament d’una gran fàbrica va provocar que el 8 de març d’aquell 1917 les dones de Petrograd sortissin al carrer a demanar aliments i el retorn dels soldats. Això va derivar en un fort moviment social que, de manera espontània, va acabar amb la monarquia.

No serà, però, fins després de dues guerres mundials i dels ressorgiment del feminisme a finals dels anys 60, que l’ONU l’any 1977 declara el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Consulta aquí el programa d’actes del 8M