ACAPS
Intercanvi de foc al pas del Guerguerat (Imatge: www.ecsaharaui.com)

Franco Sozzi, president d’ACAPS (Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí) de Gavà-Viladecans, ha assegurat que “els refugiats sahrauís estan en un escenari de guerra total”. Segons Sozzi, la situació fa uns mesos era molt diferent, però ara ha canviat radicalment.

El relat que fa Sozzi és aquest: “L’exèrcit marroquí va intentar desallotjar per la força fa un mes a nombrosos ciutadans sahrauís que estaven bloquejant el pas del Guerguerat, una bretxa il·legal que és un punt de tràfic de mercaderies resultants de l’espoli dels mitjans naturals del Sàhara Occidental. Aquesta intervenció, realitzada per la potencia ocupant del Regne del Marroc contra uns ciutadans que estaven exercint el seu dret de manifestació, és una clara infracció dels acords d’alto el foc del 1991 que van signar el Front Polisario, el Marroc i Mauritània”.

Segons Sozzi, “el Front Polisario va informar de que qualsevol acció violenta contra els manifestants ho considerarien una agressió contra el poble sahrauí i significaria el cessament de l’alto el foc signat l’any 1991”. Això és exactament el que ha passat i “des del passat divendres ja portem cinc dies de guerra, hi ha intercanvi de bombardeigs amb forces pesades d’artilleria”.

El president d’ACAPS Gavà-Viladecans explica que és complicat saber l’abast real d’aquesta guerra perquè és complicat obtenir informació fiable. En qualsevol cas, Sozzi assegura que “els campaments sahrauís recolzen totalment al Front Polisario amb aquesta acció i allà no corren cap perill, són el lloc més segur del món tot i que la guerra està succeint a només 20 quilòmetres ja que els campaments estan en territori algerià i és molt improbable que el Marroc envaeixi altre país”.

Davant aquest escenari, ACAPS ha organitzat diverses manifestacions en les darreres setmanes amb el lema “No a la guerra, sí al referèndum”. El que vol ACAPS amb aquestes concentracions és “demanar al govern espanyol que assumeixi les seves responsabilitats com a potència administradora del territori. El Sàhara és l’últim país no descolonitzat d’Espanya, actualment existeixen 17 territoris no descolonitzats després del procés de colonització del segle passat”. Per tant, el que s’exigeix és que “tothom treballi per tal que es posin en marxa de forma definitiva els acords de pau vigents entre el Regne del Marroc i la República Sahrauí, amb la celebració immediata d’un referèndum d’autodeterminació”.

La propera manifestació tindrà lloc el proper dissabte, 19 de desembre, a la plaça de la Vila de Viladecans, a partir de les 12:30h. Es guardarà distància de seguretat i és obligatori l’ús de mascareta.