Gavà acull avui la Jornada Biblioteques UNESCO
Un dels moments de la jornada

Gavà acull, avui, una nova edició de la Jornada Biblioteques UNESCO, que enguany porta per títol “Localitzant els ODS”.

L’objectiu principal és oferir als professionals de l’àmbit un espai de reflexió i de debat sobre la incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el dia a dia de les biblioteques i, per extensió, del sector cultural.

Aquesta trobada vol ser també un punt de partida per inspirar, connectar i promoure entre les biblioteques un full de ruta comú que contribueixi a assolir el propòsit universal del desenvolupament mundial sostenible.

Desenvolupament de la Jornada

La jornada es porta a terme en sessió de matí i de tarda, entre l’Espai Maragall i la biblioteca Josep Soler Vidal, i combina el debat especialitzat amb la intervenció de ponents del sector cultural, amb una segona part de tallers i activitats de caire participatiu. La benvinguda ha anat a càrrec de la tinenta d’alcaldessa, Ester Zamorano qui, en la seva intervenció, ha lloat “la gran tasca que fan les biblioteques i que, més enllà del foment de la cultura, s’implica de manera ferma en el desenvol·lupament dels objectius del futur sostenible, uns objectius compartits que des de l’Ajuntament fa temps que treballem de manera transversal”. Zamorano també ha destacat “l’esforç i capacitat d’adaptació de les biblioteques per poder seguir donant servei durant el temps de confinament, essent una figura clau d’acompanyament en uns moments realment complicats”.

L’anterior trobada de Biblioteques UNESCO va ser al 2018, a Blanes. La directora de la seva sala de lectura, Gemma Ciuró, ha cedit doncs el testimoni a Gavà assegurant que, per a ella, “va ser un dia ple d’humanitat” i el seu “repte professional més important” . També ha posat de manifest que “les biblioteques, que han sabut reinventar-se, les fan les persones”.

Per part de la Diputació hi ha intervingut Ester Omella qui assegurava que comparteix “els  objectius de desevolupament sostenible” i que “cal promoure els valors socials de les biblioteques i teixir projectes conjunts”. També creu que “és important compartir reptes amb els govers locals per construir ciutats més amables i inclusives”.

El Sectretari General de La Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, Albert Martí, precisava que “en un moment de canvi radical de paradigma, com l’actual, les biblioteques són espais necessaris per ajudar a desenvol·lupar l’esperit crític dels individus”

Consulta el programa amb detall aquí

Objectius

  • Reflexionar i debatre sobre la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en l’àmbit de les biblioteques i, per extensió, del sector cultural.
  • Difondre i compartir les accions que les biblioteques duen a terme en el marc de l’Agenda 2030 i els ODS.
  • Donar a conèixer l’activitat del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO
  • Promocionar el patrimoni cultural de Gavà