Gavà amb el dia de la visibilitat lèsbica

El 26 d’abril, va ser el dia de la visibilitat lèsbica. A Gavà, tot i el confinament, s’ha volgut destacar el compromís de la ciutat per defensar la igualtat i el respecte per la identitat de gènere amb l’objectiu d’intentar que “el col·lectiu de dones lesbianes tingui cada dia més veu, igualtat de drets i oportunitats i no hagi de patir discriminació”.

Així, aquest matí, als directes de Ràdio Gavà a Instagram, Eva Rosa ha conversat amb Paula Alcaide, psicòloga especialista en dones lesbianes i bisexuals i autora del llibre “Cómo superar un bollodrama”. El seu treball diari està enfocat a ajudar-les a convertir en una fortalesa la seva orientació sexual i gaudir de les seves relacions sense por, ansietat, vergonya o culpa.

Alcaide explica que “en el meu llibre dono algunes de les pautes que poden funcionar per a reconèixer aquestes situacions de drama” -entenent drama com una situació d’alta intensitat emocional- desproporcionat que a vegades apareix entre dones que mantenen una relació afectiva-amorosa i que pot derivar en què la relació es converteixi en tòxica”.

En les seves pàgines trobarem maneres d’identificar pautes de comportament, disparadores i causes possibles dels conflictes. Perquè, com bé recorda l’autora, “l’amor és l’opi de les dones”, i “ningú ens ha ensenyat a estimar bé. A més, en el cas de les dones lesbianes, bisexuals o pansexuales, falten referents propis en els quals recolzar-se, ja que els únics models disponibles són les representacions culturals de l’amor monògam i heterosexual”.

Segons paraules de l’autora, el propòsit de l’assaig és “identificar les causes que ens porten a vegades a menystenir-nos o permetre que altres persones ens arrabassin el dret a la felicitat”.