Gavà balla la Tornaboda per celebrar el Carnaval
La ciutadania es va sumar al ball final del Patatuf

L’esbart Brugués de Gavà i la colla de Viladecans, amb l’acompanyament dels grallers de l’Anguila, s’han trobat aquest diumenge, al Parc de la Torre Lluc, per ballar plegats, la Tornaboda i el Patatuf, dues senzilles i tradicional coreografies típiques de la celebració del Carnaval a la nostra ciutat.

La Tornaboda i el Patatuf són balls que representen la reconciliació entre ambdues poblacions que històricament rivalitzaven i que durant el Carnestoltes s’evidenciava en la esbojarrada batalla de verdures que es feia al pont de Can Sellarès. D’aquí, que ara els grups dansin primer a la plaça de la vila de Viladecans, i culminin la trobada a Gavà. El ball rau de l’antic costum medieval en què existia el dret de pernada. Per sortejar-lo, els nois anaven de noies i les noies de nois. De manera que quan el compte arribava trobava que les mosses eren molt lletges i marxava sense exercir el seu dret.

Un dels moments de la Tornaboda

La Tornaboda és un conjunt de danses que daten del segle XIX, però va estar molt temps sense dansar-se i la seva coreografia actual que és la recuperada fa ja més 40 anys no s’ajusta a la inicial. Malgrat tot, des de l’esbart Brugués asseguren que “la manera actual de posar-la en escena, amb 8 parelles de cada colla que, d’inici dansen cadascuna per un cantó, i al final s’intercanvien per dansar plegats, ja està prou arrelada i consolidada” i que estan “molt contents de poder mantenir viva aquesta tradició”, i que ara un cop superada la pandèmia “el parc de la Torre Luc torni a estar ple de gent engrescada per veuren’s ballar i per ballar amb nosaltres”.

La festa va culminar amb el ball del Patatuf, on hi va participar la gent, i la degustació de bunyols i moscatell. L’alcaldessa Gemma Badia, qui també es va sumar a la dansa final, va assegurar que “és important que la nostra tradició estigui present en totes les activitats de ciutat per tal de mantenir-la viva. Es tracta que la gent la conegui i l’estimi, sobretot els més petits i els joves, i aquestes danses en són un exemple”.

El grup Rovell d’ou va animar el ball

Abans d’aquest acte, pels volts de les 11.45 hores es va fer el ball de disfresses infantil, mentre que a la tarda, va tenir lloc el ball de carnaval per a la gent gran.