Gavà Banc Bones Pràctiques

L’Ajuntament de Gavà ha estat reconegut per la innovació i qualitat del procés de participació ciutadana “Junts fem Barri” i de “l’Espai Familiar a la Biblioteca. Parentalitat positiva” que s’han incorporat com a bones pràctiques al Banc de Bones Pràctiques impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals  per promoure la millora i la innovació en els governs locals.

Aquest espai, que detecta, recull i difon bones pràctiques sobre polítiques locals d’interès per als municipis catalans, també ha incorporat altres tres experiències de Gavà com a pràctiques significatives. Es tracta de l’eina de gestió de sol·licituds ciutadanes SOCI, l’acció formativa “Delta Comerç Tour” i el “Club de Cinema”.

El programa “Junts fem barri” ha estat distingit com a bona pràctica en l’àmbit de la participació ciutadana. Es tracta d’una iniciativa amb un doble objectiu: realitzar projectes de millora de l’espai públic a partir d’un procés de participació en què la ciutadania proposa, vota i decideix quins projectes s’han d’executar, sempre que aquests no tinguin un cost superior als 35.000 euros. A la segona edició del programa, que té que va tenir lloc l’any 2016 amb una dotació pressupostària de 500.000 euros, es van rebre 395 propostes, de les quals 183 s’ajustaven als criteris establerts. Finalment s’executaran 18 projectes.

La mateixa distinció ha rebut “l’Espai Familiar a la Biblioteca. Parentalitat positiva” en l’àmbit de lectura pública. Es tracta d’una pràctica que pretén motivar la lectura i establir nous vincles entre les famílies, la biblioteca i els contes. És una experiència transversal que crea un espai on poder compartir l’experiència de ser pares i crear lligams i que fomenta els contes i la lectura com a una eina important en la criança dels fills i filles de 3 a 6 anys.

Pràctiques significatives

La Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer també han reconegut altres tres experiències de Gavà com a pràctiques significatives: el SOCI, en l’àmbit de noves tecnologies; el Delta Comerç Tour en l’àmbit de comerç, i el Club de Cinema, en l’àmbit de lectura pública.

El SOCI és un sistema implementat per l’Ajuntament de Gavà per gestionar les propostes i queixes ciutadanes d’una manera centralitzada. Es canalitzen així totes les demandes rebudes manera presencial o telemàtica (web, correu electrònic i xarxes socials) en un mateix espai per poder donar una resposta més eficient. L’eina, desenvolupada per enginyers informàtics de l’Ajuntament, estableix un circuit de gestió pautat per definir els mecanismes de resposta a cada sol·licitud que hi entra. A més s’elaboren informes sobre la informació recopilada per millorar la gestió municipal.

El Delta Comerç Tour és una acció formativa que consisteix en un espai d’intercanvi d’experiències entre establiments comercials de la zona Delta Sud que destaquen per ser referents en una àrea concreta de gestió del negoci, en l’atenció al client o pel seu punt de venda. L’acció es va crear a partir del treball conjunt entre els municipis de Gavà, Castelldefels, Viladecans, el Prat i Sant Boi. Cada any l’organització i el finançament de l’acció recau en una de les ciutats participants. Gavà va ser l’amfitriona i organitzadora de la primera edició, l’any 2016.

Finalment, el Club de Cinema és un projecte de la Biblioteca Josep Soler Vidal nascut a cavall entre un club de lectura i un cinefòrum. El públic visualitza els films proposats a través del préstec interbibliotecari i, posteriorment, se celebra una sessió on es comenta el film amb el suport de materials relacionats. D’aquesta manera, la biblioteca vincula el territori amb la cultura cinematogràfica amb una proposta singular que s’ha consolidat al llarg de sis anys d’implementació.