Gavà celebra aquest diumenge els Tres Tombs

Gavà celebrarà aquest diumenge els Tres Tombs, una de les tradicions típiques de Sant Antoni i que a la nostra ciutat es commemora cada primer diumenge del mes de març. Enguany, segons la organització “s’espera la participació d’una desena de carros i carruatges i més d’un centenar de cavalls de diverses hípiques del nostre entorn més proper”.

La concentració dels participants es farà entre les 10 i les 11.30 hores a l’esplanada situada a prop del cementiri. Allà es farà un esmorzar a base d’entrepans de botifarra formatge i tonyina, coques, dolços i cafè. Tot seguit, s’inicià el recorregut que passarà

per l’avinguda de Joan Carles I i el passeig de Joan Maragall fins a l’església de Sant Pere. En aquest punt, i en finalitzar la missa de dotze, les mascotes seran beneïdes pel mossèn. A continuació, el seguici passarà pels carrers Rectoria, Sant Pere, Màrtirs del setge de 1714, la Rambla de Maria Casas, Antoni Gaudí, Santa Teresa i des de l’avinguda de Joan Carles I es tornarà al punt de sortida , on es farà un vermut final.

L’activitat compta amb el suport de la parròquia de Sant Pere, la Cooperativa Agropecuària de Gavà, l’Associació de Veïns del Barri del Centre i l’Ajuntament de Gavà. Durant la cavalcada es vendran els tradicionals tortells de Sant Antoni a les places de la Pagesia, l’Església i de Josep Tarradellas.

Orígens de la festa

Cal remuntar-se molts segles enrere per trobar els orígens dels Tres Tombs. Els romans solien fer passejades circulars amb animals al voltant dels temples per tal que els déus els fossin propicis. Una cerimònia que els musulmans encara practiquen, mantenint viva la tradició de fer set tombs al voltant de la Ka’ba, un objecte de veneració dels àrabs des dels temps anteriors a Mahoma. A Catalunya, segons documenta Joan Amades en el Costumari Català, també es practicaven cerimònies semblants.