gitano
Gavà celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Gavà es va sumar ahir a la tarda a la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano. L’Espai Jove La Casa Gran va acollir un petit acte protagonitzat on uns gitanos joves van llegir un manifest que ells mateixos havien redactat i que, en línia amb els objectius d’aquest Dia Internacional, reclamava igualtat de drets i oportunitats pels gitanos.

Éric Plaza, tinent d’alcalde d’Igualtat, Esports i Joventut de l’Ajuntament de Gavà, va adreçar unes paraules als joves i, en declaracions als mitjans de comunicació locals, va destacar la importància de fer aquest acte que “implica tractar amb joves gitanos de la nostra ciutat i de ciutats properes, i gràcies al qual hem aconseguit que treballin en projectes a La Casa Gran, que s’hagin integrat treballant colze a colze amb l’equip de l’Espai Jove”.

Gràcies a aquesta feina que han desenvolupat, Plaza està segur que això és “la llavor per continuar fent projectes similars i per tal que continuïn treballant en les diferents activitats i jornades que es fan a la ciutat i que tinguin a veure tant amb el poble gitano com amb altres àmbits com igualtat, LGTBI, joventut o esports”.

El Dia Internacional del Poble Gitano es celebra cada 8 d’abril per recordar la data del Primer Congrés Internacional del Poble Gitano que es va celebrar l’any 1971 a Londres. En aquella reunió es va confirmar el romaní com a llengua oficial i també l’himne internacional “Gelem Gelem”. També va ser a Londres on es va decidir quina seria la bandera del col·lectiu gitano: dues franges horitzontals, la de dalt blava i la de baix verda, i al centre una roda de carro de color vermell.

Andrea Fernández és una gitana gavanenca que va explicar en l’acte d’ahir a La Casa Gran l’origen d’aquesta bandera gitana. Tal i com ens va explicar, “aquesta bandera és molt similar a la bandera índia, que té tres franges i també té una roda de carro. El color blau simbolitza el blau del cel ja que els gitanos des de sempre hem estat molt nòmades i ens hem mogut per tot el món. El color verd simbolitza les arrels, la terra. I la roda del carro simbolitza la nostra llibertat perquè els gitanos es van estendre per tot el món per ser lliures”.