Gavà celebra el Dia Internacional de la Garnatxa
La plaça de la Pagesia acollirà l'activitat.

Gavà celebrarà aquest diumenge el Dia Internacional de la Garnatxa amb un tast de vi de varietat de raïm garnatxa i acompanyament d’alguns dolços. Aquesta activitat que se celebrarà per primera vegada al nostre municipi està organitzada per cellers La Vinya i compta amb la col·laboració del Forn Righetti i la Pastisseria Torradeflot.

Aquesta degustació va acompanyada d’una petita exposició didàctica sobre la procedència, cultiu i elaboració del vi amb aquest tipus específic de raïm.

Els assistents podran fer el tast de vi i de la resta de producte amb un tiquet degustació que hauran adquirit durant la setmana anterior al fer compra La Vinya. Només d’aquesta manera es podrà gaudir del tast.

L’activitat, que compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Vi (INCAVI) i l’Ajuntament de Gavà, es farà a la de la Pagesia i donarà inici a les 11 del matí i té per objectiu fer pedagogia de la cultura del vi, promoure la cultura del consum intel·ligent i responsable del vi i dinamitzar la zona comercial de l’Illa de vianants.

La garnatxa

La garnatxa és una varietat de cep negra que dóna un raïm de taula i vinífer. Els gotims són compactes i el gra és ovalat, dolç i de color morat.

És sensible a les humitats i a les boires de primavera, però s’adapta bé en zones assolellades, airejades i no massa altes. És la varietat mediterrània més cultivada arreu del món, utilitzada pràcticament a totes les denominacions d’origen de Catalunya, inclosa la Catalunya del Nord, i a Requena.

El nom procedeix de Vernazza, població de la Ligúria. L’origen és incert. Podria ser de l’Aragó i de fet a La Rioja es coneix com a tinta aragonesa. A Sardenya es discuteix si la garnatxa va ser introduïda pels catalans o si la garnatxa catalana deriva d’una varietat prèvia de l’illa. Altres noms són: garnatxo o garnatjo al Maresme i la Catalunya del Nord, gironet a la Marina Alta, lledoner a l’Empordà, granatxa al Priorat, vernatxa al Maestrat i Terres de l’Ebre, negrella a València, canonau a l’Alguer, cannonau en sard, i grenache a França, Califòrnia i Austràlia