Gavà participarà, una any més, en les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. És una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que aquest 2022 té com a lema “Patrimoni sostenible” i convida a explorar i reflexionar al voltant de la sostenibilitat del patrimoni

El Museu de Gavà, durant dos dies oferirà la possibilitat de participar d’una visió de 360 graus del patrimoni de la ciutat. Trobareu un ventall de visites i itineraris que recorreran les mines prehistòriques de Gavà, la Torre Lluc (seu del Museu de Gavà), el jardí neolític, la Vil·la romana de Can Valls, el Refugi antiaeri de la rambla, el Castell d’Erampunyà, la Unió de Cooperadors, i alguna sorpresa més. Totes les visites i activitats són gratuïtes.

PROGRAMA:

Dissabte 8 d’octubre, a les 10 h

ITINERARI GUIAT ALS FORNS DE CALÇ

Si ens endinsem a la zona forestal de Gavà, trobarem restes d’un gran nombre de forns de ceràmica i de calç d’un alt valor patrimonial i històric. Per conèixer on es troben i quin ús se’n feia el Grup ecologista Quercus i el Museu de Gavà us ofereix un itinerari guiat. Durada 4 h. Per a participar de les activitats cal portar calçat còmode, aigua i protegir-vos del sol.

Dissabte 8 d’octubre, a les 11 h

VISITA GUIADA A LA TORRE LLUC

Una visita diferent per la història de la torre i propietaris, i per conèixer l’arquitectura de l’edifici i com ha condicionat l’urbanisme que l’envolta, a càrrec de l’arquitecta, Mireia Barnadas, que n’ha projectat la recent restauració de la façana. La masia data de 1799 i deu el nom al seu propietari més il·lustre: Salvador Lluch. Des de fa quaranta anys és la seu del Museu de Gavà.

Dissabte 8 d’octubre, a les 11 h

VISITA A LA UNIÓ DE COOPERADORS

L’edifici de la Unió de Cooperadors és, potser, l’edifici més modern que s’ha construït mai a Gavà. Dissenyat per Josep Torres Clavé i Josep Lluís Sert per acollir una cooperativa d’aliments, es va inaugurar just abans de la Guerra Civil. Recentment, s’ha restaurat tot mantenint l’estructura original, i s’ha recuperat per a ús públic. En una sola visita en podrem conèixer l’arquitectura i la seva peculiar història a càrrec de la Meritxell Inaraja, arquitecta autora del projecte de rehabilitació finalista als premis FAD.

Dissabte 8 d’octubre, d’11 a 14 h

PORTES OBERTES AL REFUGI ANTIAERI DE LA RAMBLA

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils. Una de les respostes de la societat civil davant d’aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Amb un itinerari i la visita al refugi podrem conèixer la història d’aquella època i reviure en primera persona les sensacions, pors i sentiments dels homes, dones i infants que hi van trobar aixopluc.

Punt de trobada a la porta del Refugi (pas subterrani de l’estació de tren).

Diumenge 9 d’octubre de 10 a 14.30 h

PORTES OBERTES AL PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ

El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un centre de visitants de 4.000 m² que ens permet descobrir com era la vida al neolític —fa sis mil anys— a partir del jaciment de les mines prehistòriques de Gavà, les úniques en galeria dedicades a l’extracció de variscita. Us proposem un recorregut per lliure a l’exposició del Parc Arqueològic per descobrir el paisatge, les persones i la tecnologia d’aquest apassionant passat, i experimentar la visita a l’espectacular reproducció de les mines prehistòriques amb un recorregut adaptat per a tots els públics.

Diumenge 9 d’octubre a les 12.30 h

TALLER DE CISTELLERIA AL PARC ARQUEOLÒGIC

Allà on tenim pots de vidre, olles de metall i estris de plàstic, fa 6.000 hi havia útils de ceràmica cuita o recipients teixits amb fibres vegetals. Aquesta pràctica ha sobreviscut milers d’anys, i a casa nostra el margalló va ser molt usat. Si voleu aprendre a elaborar el vostre propi cistell o un cabàs de palma, no us perdeu aquest taller a càrrec del Carles Alcoy. Places limitades.

Diumenge 9 d’octubre, a les 10 h

VISITA GUIADA AL CASTELL D’ERAMPRUNYÀ

El castell d’Eramprunyà és un dels millors exemples de fortificació d’època medieval a Catalunya. El castell va caure en desús ben aviat i ha patit molt poques modificacions, per això les seves ruïnes de pedra vermella ens parlen com poques d’aquesta mena de fortificacions. Si voleu exercitar el cos, gaudir de les millors vistes de la plana del Baix Llobregat i conèixer aquest emblemàtic castell, us convidem a fer-ne la visita guiada acompanyats dels voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

Per a participar de les activitats cal portar calçat còmode, aigua i protegir-vos del sol.

Diumenge 8 d’octubre, a les 11 h

VISITA GUIADA A LA VIL·LA ROMANA DE CAN VALLS

Les restes d’una gran cisterna són el centre d’unes intrigants ruïnes situades en el port natural just on confluïen el riu Rubricatum i el Mare Nostrum, i actualment envoltades del bosc del turó de Caçagats. Les campanyes d’excavació han fet evident que es tracta d’un important jaciment d’època romana. Participa en la visita a càrrec dels educadors del Museu de Gavà i ajuda’ns a construir les hipòtesis sobre el seu origen.

Per a participar de les activitats cal portar calçat còmode, aigua i protegir-vos del sol.

Informació i reserves al telèfon 93 263 96 50. Museu de Gavà 93 263 9610/679 486 607. Parc Arqueològic 93 262 96 20.