Tractament herbicida nou a base d'aigua a 100 graus i escuma
Aquest és el tractament amb aigua i escuma que s'ha aplicat avui

L’Ajuntament de Gavà ha començat una prova pilot per eradicar males herbes de l’espai públic. El test s’ha efectuat aquest matí als carrers del polígon industrial Camí Ral, i consisteix en regar les herbes amb un compost d’aigua calenta i escuma.

Jordi Carbonell, tècnic de jardineria de PRESEC, destaca que “matar les herbes amb aigua calenta ja es feia abans, però aquí la novetat és afegir l’escuma perquè només amb aigua calenta a uns 100 graus matàvem només la part aèria de l’herba amb una escalfor d’un segon, però amb l’escuma l’escalfor dura uns sis o set segons i mata també l’arrel, és un sistema més efectiu”.

El canvi del tractament herbicida ve motivat per “la recent prohibició del tractament que fèiem servir abans, que era un amb glifosat, i estem buscant, provant i assajant altres mesures de control de les herbes”.

Segons ens explica Carbonell, el glifosat “encara és legal, diuen que per poc temps però encara ho és”. Tot i això, “hi ha molta pressió social contra aquest producte i molts municipis s’han declarat lliures de glifosat, entre ells ara Gavà”.

El moviment contra el glifosat argumenta que “és un producte tòxic”, i també té en el punt de mira a Monsanto, la companyia més important “que fabrica aquest producte i que també fabrica transgènics”.

Carbonell ha recordat tanmateix que “qualsevol alternativa al glifosat és menys efectiva i més cara, hem de partir d’aquí, i a més algunes comporten canvis socials com els que s’han produït a Alemanya, país pioner en deixar d’usar glifosat, on molts municipis han deixat créixer més les herbes i el llindar de tolerància ciutadana ha crescut, es conviu més amb les herbes i ens hem d’acostumar, per exemple, a veure herbes als escocells dels arbres o a les voreres”.

La màquina que és capaç de portar a terme aquest nou tractament herbicida és de darrera generació, i de fet només n’existeixen dos fabricants: un escandinau i un altre britànic. Aquí només hi ha una empresa que faci aquest servei, i és precisament la que ha contractat PRESEC per fer aquesta prova pilot.