Gavà commemora el Dia d’Europa refermant els seus valors democràtics

Gavà es va sumar, el 9 de maig, a la celebració del Dia d’Europa amb un acte institucional a la plaça Major al qual van assistir la Corporació Municipal i una àmplia representació del teixit associatiu de la ciutat. L’acte van començar amb la lectura, per part de David Rhotton, veí de Gavà, de la Declaració del Dia d’Europa 2017 del Consell Català del Moviment Europeu a favor d’una Europa Unida i compromesa amb la gent.

Al manifest es parla de tot el que s’ha aconseguit al llarg d’aquests 60 anys de la Signatura del Tractat de Roma, que exposava una nova forma de cooperació política per tenir una Europa unida i democràtica, i alerta que Europa “es troba en una cruïlla en què ja no val veure passar els esdeveniments sense fer res, perquè la dinàmica actual de crisis internes i amenaces externes abona els populisme, que aposten per la destrucció de la UE i per tornar als estats nació, que ens portaria a la paràlisi i a la pèrdua de llibertats”. En el manifest s’explica clarament l’Europa que es vol “una Europa unida, democràtica, tolerant, solidària, respectuosa de les diversitats, les minories i els drets humans”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va defensar el projecte europeu perquè ens ha donat molts fruits durant aquests 60 anys” però també va ser crítica amb una Unió Europea “que no ha estat a l’alçada alhora de respondre als problemes socials generats per la crisi econòmica” i que ha ocasionat que “allò que havia de ser un espai d’oportunitats, de llibertats i d’esperança, la ciutadania ho hagi vist com la causa dels seus problemes per les polítiques d’austeritat aplicades i en aquest context han sorgit moviments feixistes i antieuropeus que han posat en risc la UE”.

Malgrat això Raquel Sánchez va reafirma el seu europeisme, “tot el que s’ha aconseguit és molt important, ara hem de donar un pas endavant, no ens podem deixar arrossegar per aquest moviment de replegament identitari que suposa, en definitiva, un gran perill per a tots els drets individuals i col·lectius que hem assolit”.

Per al portaveu del grup municipal socialista, Miquel Àngel Díaz la celebració del Dia d’Europa  “és un gran dia on es reivindiquen els valors europeus, formar part d’una realitat, d’un projecte no solament a nivell polític sinó també emotiu. Ens sentim molt vinculats a un projecte d’unió, de federalisme, de territori, de mantenir singularitats, però també un projecte on prima la defensa dels drets humans. No hi ha sortides sense Europa”.

El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez considera que “els problemes actuals de la Unió Europea no es solucionen afegint fronteres ni visats, es soluciona amb una política econòmica que  doni feina a tot aquell que ho necessiti” i va aprofitar la commemoració del Dia d’Europa per dir, “avui és un bon moment per recordar que a Catalunya hi ha persones que estan posant en risc la continuïtat de Catalunya dins la Unió Europea”.

Albert Massana, portaveu d’ERC va parlar de l’europeisme de la seva formació i del futur de Catalunya a Europa, “Des de ERC portem molts anys intentant transmetre la idea d’una Europa social amb uns principis que són els que tenim a ERC i que sempre mantindrem. Uns principis que, en el fons, són els que volem sintetitzar en aquesta república que farem”.

El portaveu del grup municipal de Gavà Sí Se Puede (GSSP), Miguel Herrera va remarcar que “Nosaltres estem reivindicant una Unió Europea amb valors, una unió Europea decidida, que vigili quines són les polítiques que s’estan duent a terme i que no abandoni la gent. Com diu el cartell de l’acte reivindiquem els valors i principis europeus, però una Europa solidària i que pensi en tots”.

Mónica Parés, portaveu del PP, va destacar la importància de seguir formant part d’aquesta gran Europa econòmica y política, “una Europa que ha de treballar junta i sobretot en els darrers reptes i desafiaments que es presenten amb altres països que volen sortir d’Europa, que estan creant radicalismes. Tots tenim que ser conscients de la importància de seguir formant part d’Europa ”.

El portaveu del grup municipal de CiU, Ramon Castellano va assegurar que els partits que formen part de la formació tenen una gran “tradició europeista” i va alertar sobre la situació actual “d’extremismes i populismes que fan perillar una unió forta”. Per això, va dir que “hem de seguir treballant i demostrat que quan una política europea és ferma beneficia als ciutadans i protegeix la igualtat entre tots”.

Els assistents a l’acte institucional del Dia d’Europa van poder gaudir de l’actuació musical de Cristóbal Pérez i Adela que van interpretar junts la peça ‘Across the universe’ dels Beatles i de la versió l’himne d’Europa de Cristóbal Pérez i visitar l’exposició de dibuixos infantils Com veig Europa. En aquesta exposició hi han participat alumnes de la Fundació Antonio Hervás Amezcua para las Artes, l’Associació d’Artistes Plàstics i de l’escola de Belles Arts Francisco Valderrama. La mostra es podrà visitar fins el 21 de maig a l’Espai Jove de La Casa Gran

ACTIVITATS

Fins al dia 14 de maig continuarà el programa de propostes d’activitats Així, avui dimecres, a les 18.00 hores, a la Casa Gran s’impartirà el taller “Treballar a l’estranger. Dijous, 11 de maig, a les 18 hores, hi haurà Hora del conte a la biblioteca Marian Colomé amb Rosa Pinyol que narrarà “Dins el bosc, d’Europa”. Divendres arribarà l’ “European Beer Fest”,  un tast de cerveses europees amb tapes que s’acompanyarà amb la música dels Soulmates, Víctor Erena, el Cor de Cambra Tornaveu, Los Manoplas, The Hoobas i Prakmax. Aquesta activitat, es farà parc de la Torre Lluc a partir de les 19 hores. També divendres, però a les 22 hores i a l’Espai Maragall es projectarà la pel·lícula francesa “El porvenir”. L’entrada és gratuïta. Diumenge, a Gavà Mar, se celebrarà, entre les 9 i les 15 hores, el Kids market, un mercat tradicional del nord d’Europa on els nens i nenes venen les seves joguines o productes fets per ells,

Durant la setmana, també hi haurà tallers i xerrades als centres educatius de la ciutat, es podrà visitar, a la biblioteca Josep Soler Vidal, l’exposició “Refugiats, per què?” Exposició que vol ampliar la mirada més enllà de la reacció solidària davant la crisi de refugiats i es podrà consultar el “Racó europeu” a les biblioteques de Gavà.

També se celebrarà l’activitat “La Unió Europea visita els mercats de Gavà”. Entre les persones que al llarg de la setmana, del 8 al 12 de maig, comprin en un dels dos mercats municipals se sortejaran dues paneres de productes europeus. Les rides es faran divendres 12, a les 18 hores, al Mercat del Centre i a les 19 hores a MercaGavà.