El tinent d'alcaldia, Èric Plaza, durant la presentació de la setmana d'activitats amb motiu del Dia d'Europa
El tinent d'alcaldia, Èric Plaza, durant la presentació de la setmana d'activitats amb motiu del Dia d'Europa

Del 4 al 9 de maig, amb motiu de la commemoració del Dia d’Europa, a Gavà es faran activitats i accions dirigides a tots els públics entorn la Unió Europea i el seu paper en l’actualitat per així enfortir i legitimar el sentiment de pertinença europea.

Una exposició sobre les persones refugiades que arriben a Europa, una hora del conte especial, un cicle de cinema europeu, el monòleg La idea d’Europa, la lectura del manifest del Consell Català del Moviment Europeu a Jocs Esportius a le pistes escolars i pavellons i l’activitat Let’s clean up day de recollida de residus, son algunes de les activitats programades.

El tinent d’alcaldia de l’Àmbit d’Igualtat, Esports i Joventut, Èric Plaza, durant la presentació de la programació als mitjans de comunicació municipal, ha destacat la cita important de diumenge, dia 9 de maig. “Tornarem a repetir la iniciativa de l’any passat i, tal com es farà en els diferents països europeus, netejarem zones verdes del nostre municipi. Dedicarem tot el matí a netejar part de la muntanya del Calamot i de La Sentiu amb integrants de diferents entitats i totes aquelles persones que vulguin unir-se”. A més, va avançar el tinent d’alcadia, “ens hem afegit a la iniciativa de plantar un arbre per Europa en un punt de la ciutat. D’aquesta manera ens adherim al manifest que es va presentar al Parlament Europeu en la línia de la integració europea”.

La programació de la Setmana Europea inclou cada any lleugeres modificacions però segons Plaza “nosaltres estem centrats bàsicament en accions de conscienciació mediambiental” i sobretot, afirma, “la idea principal d’aquesta programació és explicar a la gent per què existeix la Unió Europea, per què cal protegir-la o defensar part de les seves activitats i programes”.

Els inicis de la Unió Europea tenen una data clau: el 9 de maig de 1950 quan el francès Robert Schuman va proposar la creació d’una Europa unida per tal d’aconseguir la pau mundial. A partir d’aquest moment històric, la Comissió Europea, concep aquesta idea com una realitat a través de la qual naixés una administració conjunta que beneficiés a tots els països d’aquest continent. D’allí neix el que avui es coneix com la Unió Europea i a partir de 1985 es declara el 9 de maig com el Dia d’Europa.

Una setmana d'activitats amb motiu del Dia d'EuropaProgramació Setmana Europea

Per participar en totes les activitats s’ha de demanar cita prèvia.

Dimarts 4 de maig

A les 17.30 h. Hora del conte Què? Quoi? What? o l’orgue de gats. a càrrec de Rosa Pinyol

Lloc: Biblioteca Josep Soler Vidal.

Es recomana portar un fulard o una manteta per seure.

Aforament limitat. Inscripció prèvia al 932 639 230.

Divendres 7 de maig

A les 20 h. Monòleg La idea d’Europa d’Òscar Ointente, a l’Espai Maragall

https://espaimaragall.cat/programacio. Places limitades

Inscripcions a la web https://espaimaragall.cat/programacio. Places limitades

Dissabte 8 de maig

Lectura del Manifest del Consell Català del Moviment Europeu a Jocs Esportius

a les pistes escolars i pavellons

A les 17 h. Inici del cicle de cinema europeu. Projecció a l’Espai Maragall de Cartas Mojadas amb col·loqui final amb la directora Paula Palacios.

Inscripcions a la web https://espaimaragall.cat/programacio. Places limitades

19.30 h. Cicle de cinema europeu. 
Projecció a l’Espai Maragall de Cartas Mojadas amb col·loqui final amb la directora Paula Palacios.

Inscripcions a la web https://espaimaragall.cat/programacio. Places limitades

Diumenge 9 de maig

De 9 a 15 h. Let’s clean up day. Acció pública de recollida de residus amb refrigeri final. També plantada d’un arbre per l’adhesió al manifest Un arbre per Europa. En col·laboració amb la Unió Muntanyenca Eramprunyà. Inscripcions al correu osales@gava.cat

A les 19 h. Cicle de cinema europeu. Projecció a l’Espai Maragall de Honey land.

Inscripcions a la web https://espaimaragall.cat/programacio. Places limitades.

Exposició

Mare Nostrum, Europa davant la crisi del refugi de solidaritat UB del 3 al 17 de maig.

Lloc: Espai Maragall