L'acte va donar inici amb la lectura d'un manifest

Gavà va sortir divendres al carrer, amb motiu del 8M, per reivindicar els drets de les dones i homenatjar el moviment feminista. La plaça Major, indret on cada mes se celebren els records a les víctimes de violència masclista, va ser també l’espai escollit per fer la lectura del manifest on es va expressar “la preocupació per les darreres dades de CIS on el 44% dels homes enquestats considera que s’ha anat massa lluny amb l’avenç de les polítiques d’igualtat” i “pel perillós viratge dels nois joves cap a posicions ultradretanes, on gairebé el 52% d’aquests entre 16 i 24 anys, tenen aquesta percepció i consideren que són ells els que se senten discriminats”.

El text recordava que “les dones han callat durant segles discriminacions i violències” i que tenen dret a “viure sense por, a anar tranquil·les pel carrer, a no ser a ser discriminades ni assetjades i, sobretot, a lluitar pels propis drets”. El manifest assegura que “cal acabar amb el privilegi masculí en molts sectors de la vida social i política” i es necessita que “les veus de les dones també hi estiguin representades, perquè comunicar, és la responsabilitat d’aportar una mirada, de crear continguts i de generar opinions per obrir la ment”.

Així es va reivindicar que “dones i homes han de tenir els mateixos drets i oportunitats perquè és un requisit bàsic per garantir la construcció d’un futur sostenible i, per tant ,en un context de rebuig a les polítiques feministes per part de sectors d’extrema dreta que banalitzen la violència de gènere i neguen les desigualtats cal alçar la veu i reconèixer les dones potents de la ciutat que trenquen estereotips, desafien perjudicis i esdevenen referents per seguir desplegant polítiques per construir municipis feministes que garanteixin la protecció dels drets de les dones creant així una societat més justa igualitària”.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va voler deixar clar que “el feminisme és igualtat” i va lamentar que “alguns vulguin capgirar el concepte i es posin en perill els drets ja conquerits per part d’alguns sectors d’ultradreta i de joves comunicadors des de les xarxes socials que cosideren que les nostres reivindicacions de les dones han anat massa lluny, sembrant dubtes a la ciutadania sobre aquesta demanada de drets”. Badia també va reivindicar “el fet de poder anar tranquiles  pel carrer sense ser assetjades ni patint cap tipus de violència masclista” .  

L’acte va continuar amb una cercavila feminista, en col·laboració amb entitats del Xerinolis i les AFAs de la ciutat, que va recórrer la Rambla fins a l’estació on, qui ho va voler, va poder agafar el tren per sumar-se a la manifestació de Barcelona.

Estand de l’Associació de dones Clara Campoamor

Durant tota la tarda l’Associació de Dones Clara Campoamor va muntar un estand informatiu a la plaça de Josep Tarradellas. L’entitat, que durant la setmana havia organitzat diversos actes dedicats a la dona, va culminar el programa amb una trobada dissabte als baixos del Museu en col·laboració amb  Unió Germans del Món, l’Associació Intercultural Ibn Rochd, i l’Associació Cultural Islàmica de Gavà.