Gavà commemora el 90 aniversari del reconeixement del sufragi femení
Gavà commemora el 90 aniversari del reconeixement del sufragi femení

Un grup de joves de la Casa Gran de Gavà, liderades per lagar Kudhae, van procedir a pintar un dels mur lliures del parc el Mil·lenni per homenatjar Clara Campoamor i el 90 aniversari del reconeixement del vot femení a Espanya. L’acte es va organitzar conjuntament amb l’Associació de Dones Clara Campoamor que, durant la tarda, va muntar una carpa informativa al mateix espai. La presidenta de l’entitat, Carmen García, precisava que “des d’aquest espai volem seguir explicant què fem, i sobretot sensibilitzar a infants i joves sobre qui va ser i què va fer Clara Campoamor, una persona valenta que va ser escriptora, política i advocada i que gràcies al discurs que va al Congrés de Diputats el dia 1 d’octubre de 1931 en què defensava el sufragi femení a Espanya, i que finalment va ser aprovat”.

L’Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, també va participar d’aquesta activitat de la qual va destacar “la importància que s’hi impliquin els joves i la gran tasca que fa l’Associació de Dones Clara Campoamor”. Per a Badia, el fet que “es pugui difondre aquest bocí d’història entre els infants, ja que, des d’aleshores ençà, les dones han pogut anar conquerint drets que dissortadament encara no estan reconeguts en altres indrets del món. Avui cal posar-ho en valor i reivindicar també altres drets que encara cal assolir”.

Gemma Badia amb Carmen García i Alba Riba

Breu apunt de Clara Campoamor

Clara Campoamor Rodríguez va néixer a Madrid el 12 de febrer de 1888. Va morir a Lausana (Suïssa) el 30 d’abril de a 1972. Campoamor va ser una escriptora, política i advocada espanyola que va lluitar pels drets de la dona.

El 1924 es va graduar en Dret a la Universitat Complutense de Madrid. En 1931, després de la proclamació de la II República el 14 d’abril, Campoamor va ser escollida diputada per Madrid de Partit Radical. Durant aquest període va formar part del Consell que va elaborar la Constitució de la nova República.

Clara Campoamor va treballar perquè no hi hagués discriminació de sexes, per la igualtat entre els fills extramatrimonials i pel divorci. No obstant això, pel que més es recorda l’advocada és per la seva lluita pel sufragi universal.

Fins 1931, el sufragi a Espanya era censatari. Va voler fer-ho universal, de tal manera que les dones poguessin votar. L’1 d’octubre de 1931, després del debat entre Clara Campoamor i Victòria Kent, contrària al vot femení, que va donar per vencedora a la primera, es va aprovar l’article 36 de la Constitució.