Gavà ha mostrat aquest migdia el seu rebuig als atemptats d’ahir a La Rambla de Barcelona i Cambrils. Centenars de ciutadans s’han concentrat a la plaça de Jaume Balmes, davant de l’Ajuntament, on han guardat cinc minuts de silenci acompanyats de molts treballadors del consistori. Presidint aquesta mostra de rebuig hi havia l’alcalde accidental de Gavà, Miquel Àngel Díaz, i representants de tots els grups polítics amb representació al Ple Municipal, alguns dels quals han interromput les seves vacances per ser-hi presents. Aquesta acció s’ha repetit avui a les 12 del migdia a molts Ajuntaments de moltes ciutats catalanes.

Miquel Àngel Díaz ha destacat que aquests minuts de silenci “demostren el rebuig total de la ciutat de Gavà, del consistori i del govern municipal per aquesta barbaritat”. L’alcalde accidental ha recordat, però, que “ara més que mai cal unitat, cal fer compatible la seguretat ciutadana amb els llibertats perquè aquests assassins sense escrúpols el que volen és acabar amb el nostre règim de llibertats, amb el nostre model de ciutats obertes com ho és Barcelona”.

Díaz també ha volgut posar sobre la taula “l’efectivitat i la bona coordinació entre cossos de seguretat i serveis mèdics, professionals i treballadors públics que miren per la nostra seguretat i per la defensa de les nostres llibertats”. L’alcalde accidental, per últim, ha volgut recordar que aquests atemptats terroristes “sustenten uns valors com són la intolerància i un nul respecte per la condició humana, per tant no es tracta d’una qüestió entre cultures, ni entre països ni entre societats, sinó que és una qüestió entre persones terroristes que volen acabar amb un model de societat plural i obert”.

La regidora del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Rosa Maria Fernández, ha assegurat que “tothom està consternat amb aquesta barbàrie que rebutgem de manera fefaent”. Fernández també ha desitjat que “els ferits que estan als hospitals millorin aviat i puguin estar amb els seves famílies”.

El regidor de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s), Carlos García, ha agraït “tota la feina feta per les forces i cossos de seguretat i els serveis d’emergències, i també a tots aquells que d’alguna manera ahir van poder ajudar als que els van veure sorpresos per aquest tràgic succés”. García a més ha demanat “la màxima unitat de totes les forces polítiques sense cap ruptura per poder lluitar contra el terrorisme i per aconseguir que la barbàrie no s’imposi a la llibertat”.

La regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Jiménez, ha condemnat també els atemptats en nom de la seva formació en aquests termes: “Amb aquests minuts de silenci hem mostrat el nostre rebuig pels atemptats d’ahir, ens hem solidaritzat amb les víctimes i els hem mostrat el nostre suport”. Jiménez també ha volgut reconèixer “la gran actuació que han tingut els cossos de seguretat, els serveis sanitaris i les reaccions ciutadanes que es van produir després dels atemptats”. La regidora republicana ha llençat també aquesta idea: “Volem viure sense por, no aconseguiran atemorir-nos, i no hi ha cap idea ni cap amenaça que ens faci renunciar a la nostra manera de lliure”.

El portaveu de Gavà, Sí Se Puede (GSSP), Miguel Herrera, ha lamentat també els atemptats i destaca que “no hi ha cap justificació possible per aquesta barbàrie”. Herrera tanmateix recorda, “tal i com hem fet en altres ocasions, que s’ha de començar a fer una política molt més global per poder aturar i prevenir aquestes situacions i que no es tornin a repetir”.

La portaveu del Partit Popular (PP), Mónica Parés, ha posat de manifest de la seva banda que “en aquests moments demanem unitat de totes les institucions i de totes les forces i cossos de seguretat de l’estat”. Parés ha aprofitat per llençar aquest missatge als terroristes: “no podreu amb nosaltres, si voleu acabar amb la nostra llibertat i amb la nostra democràcia no ho aconseguireu perquè la por és el primer que hem perdut”.

Per últim, el portaveu adjunt de Convergència i Unió (CiU), Antoni Rafanell, s’ha sumat a aquestes mostres de rebuig assegurant que el seu grup “es solidaritza amb les víctimes mortals, amb els ferits i amb les seves famílies, que ho estan passant malament”. Rafanell ha destacat que aquest “ha estat un acte criminal que no hauria de passar, i entre tots ho tenim que solucionar”.

En la vessant institucional també hi era present en aquest acte de rebuig el Síndic de Greuges de Gavà, Joan Martínez, que ha volgut recordar que “fer cinc minuts de silenci és poc per mostrar el nostre rebuig, s’han de fer més coses i la gent ha de sortir al carrer de manera massiva”. Martínez destaca a més que “el més important de tot és que la gent no tingui por, perquè si s’agafa por ja s’ha acabat tot, així que hem de sortir al carrer amb molta empenta per enfrontar-nos al que sigui i demostrar que mai ens faran por”.