papasseit

Joan Salvat Papasseit, considerat un dels escriptors catalans clau del segle xx, serà homenatjat a Gavà quan es compleix el centenari de la seva mort. L’associació d’escriptors i escriptores locals Gavà de lletres ha organitzat una xerrada per conèixer la vida i l’obra de Papasseit. Serà dijous, 29 de febrer, a les 18.30 hores, a la biblioteca Josep Soler Vidal.

La conferència anirà a càrrec de Xavier Fernández, integrant de l’associació, que farà una presentació introductòria amb les poques imatges que existeixen del poeta. Les persones assistents coneixeran les dades vitals més transcendents del Papasseit i una descripció de la seva obra poètica, alhora que s’exposarà la gran feina social i intel·lectual que va desenvolupar durant els seus escassos 30 anys de vida. Tot i que farà una breu referència a la tasca d’editor i col·laborador en revistes de Salvat Papasseit, Fernández se centrarà principalment en l’obra poètica, amb 120 poemes recopilats en sis llibres. Durant la sessió es farà un recorregut a través dels cantants i rapsodes que han divulgat els seus poemes, com Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Lluis Llach, Ovidi Montllor, Teresa Rebull, Guillermina Mota o David Espuña, entre altres.

Activista i poeta d’avantguarda

Joan Salvat Papasseit va tenir també una prolífica activitat com a redactor d’articles de crítica social en català i castellà, que simpatitzaven amb els corrents anarquistes i socialistes de l’època. El seu estil enèrgic i impulsiu, optimista i vital, contrasta amb una vida de rutina i repòs obligats a causa dels seus problemes de salut. Va morir de tuberculosi el 7 d’agost de 1924, als trenta anys, i va deixar una obra que durant dècades va ser poc coneguda.

A partir dels anys seixanta, però, la seva figura va ser popularitzada sobretot gràcies a autors de la Nova Cançó que van posar música a alguns dels seus poemes. Avui dia és considerat un dels escriptors catalans més importants del segle xx i el seu recull de poemes “El poema de la rosa als llavis” ha estat de lectura obligada a l’ensenyament secundari de Catalunya. Altres llibres destacats de Papasseit són “L’irradiador del port i les gavines”, “La gesta dels estels”, “Les conspiracions” i “Ossa menor. Fi dels poemes d’avantguarda”.