Gavà es prepara per celebrar el Carnaval
Gavà es prepara per celebrar el Carnaval

La ciutat tornarà a viure el Carnaval recuperant els actes tradicionals que es gaudien abans de la pandèmia. Tot i que se segueix demanant precaució a la ciutadania, per la situació sanitària que encara arrosseguem, si res no canvia, el programa arrencarà el 24 de febrer, Dijous Gras, també conegut com el Dia de la Truita, on es farà el tast de botifarra d’ou. Divendres, 25 de febrer, es farà la rebuda del Rei Carnestoltes, i dissabte 25 la rua de carrosses i comparses. El diumenge 26 de febrer, torna la tradició de la Tornaboda al Parc de la Torre Lluc, espai on justament, el 2 de març, Dimecres de Cendra, centrarà el comiat de la festa amb l’enterrament de la sardina

Programa d’activitats

Dijous, 24 de febrer, Dijous Gras

La tradició del Dijous Gras o Dijous Llarder, conegut també com el “dia de la truita”, és menjar truita amb botifarra, la més popular de les quals és la d’ou (mescla d’ous i carn de color entre blanquinós i groguenc). Aquest dia marca el tret de sortida de les festes de Carnaval, un temps d’excessos i disbauxa. El costum d’aquest dia era menjar en família. A Gavà, Casa Clara, Casa Escala i el Sigles són les xarcuteries que elaboren aquest producte.

Divendres, 25 de febrer

17.30 h. Arribó del rei Carnestoltes i del seu seguici, al parc la Torre Lluc. HI haurà ball, música i animació. Seguidament, xocolatada.

Els personatges de la Tornaboda
  • Rei Carnestoltes: personatge fictici que és el centre de les festes. Llegeix el pregó, amb el qual s’inaugura la celebració, en què dona permís per passar-s’ho bé sense limitacions.
  • Esparriot: és el personatge que crea l’espai i el temps de festa d’una manera divertida, lúdica i gens seriosa. A Gavà, l’Esparriot va vestit de blanc, amb cascavells i esquellots, i porta una escombra a la mà.
  • El Vell i la Vella: comparsa que tanca la desfilada i que en la tradició era representada per dos homes donats a la gresca i al bon humor.
  • Novençans i novençanes: conformen el cos de ball. Tenen un sentit similar a les parelles de nuvis dels balls de gitanes. A Gavà els representen l’Esbart Brugués.

De 19 a 22 hores Festa de Pijames de Carnestoltes, a l’Espai Jove La Casa Gran.

Dissabte, 26 de febrer

16.30 h. Rua de Carnaval, des de l’Avinguda l’Eramprunyà amb la participació d’entitats i altres col·lectius que amenitzen els carrers plens de carrosses i comparses.

Recorregut

  • Recorregut curt : Rambla de Maria Casas – plaça de Josep Tarradellas – carrer dels Màrtirs del Setge de 1714 – carrer de Sant Pere – plaça de Jaume Balmes.
  • Recorregut llarg : Rambla de Maria Casas- plaça de Josep Tarradellas- carrer dels Màrtirs del Sege de 1714-carrer de Sant Pere- c. Montflorit – Av. Diagonal Balmes i plaça de Jaume Balmes

Al finalitzar la rua, tindrà lloc la tradicional batalla de confeti.

Diumenge, 27 de febrer

11.45 h. Ball de disfresses infantil, al parc de la Torre Lluc i espectacle d’animació infantil.

Seguidament, Trobada de Colles de la Tornaboda de Gavà i Viladecans, amb el tradicional ball del Patatuf i la Tornaboda. Amb la col·laboració de l’Esbart Brugués de Gavà.

17 h. Ball de carnaval per a la gent gran a l’American Lake

Dimecres 2 de març , Dimecres de Cendra

17.30 h. Dimecres de Cendra, al parc de la Torre Lluc, es farà l’acomiadament del Rei Carnestoltes amb la lectura del testament, el taller de construcció de sardines i l’enterrament de la sardina. Amb la col·laboració de La Companyia General del Foc.

El programa d’activitats està subjecte a les mesures establertes per l’autoritat competent per fer front a la Covid-19, per la qual cosa es pot veure afectat en algun moment.