Gavà fa cagar el Tió un Nadal més al parc de la Torre Lluc

Gavà fa cagar el Tió un Nadal més al parc de la Torre Lluc. La cita, un any més, va ser dissabte a la tarda, al parc de la Torre Lluc, i les cues per poder participar-hi van ser llargues des de primer hora.

Per torns, els menuts van pujar l’escenari i mentre entonaven la típica cançó clavaven cops de bastó als troncs. El premi una bossa de llaminadures.

Els qui ho van voler, a més van poder participar en el taller de confecció d’arbres de Nadal de paper que es feia sota una carpa al mateix parc i que van dinamitzar integrants de l’entitat de lleure Esplaisaurus.

Vala dir que, fer cagar el Tió és una tradició pròpia de Catalunya que també comparteixen alguns pobles de l’Aragó i que deixa força parades les persones que són de fora.

Un tros de fusta que menja, que beu i que el dia de Nadal caga torrons, cava i, avui en dia, figuretes de xocolata, llaminadures i joguines.

Alhora, els experts apunten que es tracta d’un costum molt antic, que ha evolucionat molt, però que pot tenir l’origen en les tradicions precristianes.

Amb el cristianisme desapareix el culte als avantpassats, la tradició evoluciona i el tió es converteix en una festa infantil del dia de Nadal. Fins fa pocs anys, però, el tió encara es cremava de Nadal a Cap d’Any i la cendra es llançava al camp.